Vágólapra másolva!
Szerdai döntésében a parkolási díjat nem fizető autósok képviseletében fellépő Magyar Autóklubnak adott igazat a Legfelsőbb Bíróság. A korábbi, alacsonyabb szintű jogerős ítéletek viszont a sorozatban bliccelő autósok ellen pert indító budapesti parkolási társaságok számára voltak kedvezőek.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati eljárás keretében úgy döntött, hogy a Belügyminisztérium adathivatala jogellenesen kezelte, illetve továbbította a parkolási díjat nem fizető autósok személyi adatait a Centrum Parkoló és az Euro-Inford Adatkezelő Kft.-nek - adta hírül a távirati iroda. A Magyar Autóklub mint felperes kérésére beadott felülvizsgálati kérelem nyomán született LB-határozat így azt jelenti, hogy a parkolási társaságok nem büntethetik meg a parkolási díjat nem fizető autósokat, mivel nem juthatnak hozzá személyes adataikhoz a belügyi tárca hivatalától. Az LB így szerdán részben hatályon kívül helyezte, részben pedig megváltoztatta a Fővárosi Bíróság 2002. július 11-i másodfokú jogerős ítéletét.

Még a múlt héten is született az LB szerdai döntésének ellentmondó jogerős ítélet. Akkor a Fővárosi Bíróság perdöntő bizonyítéknak fogadta el a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. számítógépes nyilvántartásában szereplő adatokat. Ennek nyomán két, addig nem fizető autósnak parkolási díjat és büntetést is kell fizetnie a bírósági ítélet szerint.

Az adatkezelésre vonatkozó szabályozásra hivatkozva azonban már nem lehet elbliccelni a parkolási díjat: márciustól megváltozott a parkolási társaságok működésének törvényi háttere, így a cégek már hozzáférhetnek a nem fizető autósok adataihoz.

A budapesti parkolási társaságoknak becslések szerint összesen 3 milliárd forinttal tartoznak az autósok.