Biztos a kamatemelésben a piac

Vágólapra másolva!
Fél tízkor 6,98 százalékon állt a magyar valuta a sáv erős oldalán a péntek délutáni 7,48 százalék után. Kereskedők szerint csak az a kérdés, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa 50 vagy 100 bázisponttal emeli-e a jegybanki alapkamatot kedden.
Vágólapra másolva!

Az euróval 261,50 és 262,75 forint között kereskedtek kedden az első fél órában, fél tízkor 262,50/75 forinton állt a jegyzés a péntek délutáni 260,40/261,00 forintos árfolyam után - írja a távirati iroda.

Átalakul a gazdaságpolitika - az [origo] cikkgyűjteménye/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030605atalakul.html

Elemzők szerint a forint reggeli gyengüléséhez hozzájárul a zloty gyengülése; a lengyel valuta azután veszített értékéből az euróval szemben, hogy a sikeres uniós népszavazás után az ország kisebbségi kormánya bizalmi szavazást kér magával szemben a parlamentben. A gazdaság szereplők bizonytalanságát növeli, hogy Leszek Miller miniszterelnök hétfőn közölte: a gazdaságpolitika koordinálásával Kolodko pénzügyminiszter helyett Jerzy Hausner gazdasági minisztert bízza meg; a lépés sokak szerint lemondásra bírhatja a pénzügyminisztert.

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy a forint e heti mozgását a jegybank lépésein túl a szerdai - várhatóan az áprilisinál is alacsonyabb, 3,8 százalékos - inflációs adat és a vártnál kedvezőtlenebb áprilisi fizetési mérleg-adat befolyásolja.

Pénteken kereskedők közlése szerint a jegybank nemcsak szavakkal, hanem forintvásárlással is beavatkozott annak érdekében hogy a magyar valuta a központi bank által kívánatosnak tartott 250 forintos euró-árfolyam közelébe erősödjön.