Ötmilliárdos támogatást kér a Tej Terméktanács

Vágólapra másolva!
A tejpiaci egyensúly helyreállítására 5,2 milliárd forint azonnali állami támogatást igényel a Tej Terméktanács (TT). A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ezzel az összeggel teljesítheti ez évi vállalását, amely 200 millió liter tejfelesleg piaci levezetésére vonatkozik, montda a szervezet elnök-helyettese, Istvánfalvi Miklós.
Vágólapra másolva!
Forrás: mti
Forrás: mti

Amennyiben az állam anyagi hozzájárulásáról a TT június 26-i küldöttgyűléséig nem születik megállapodás a tárca és a terméktanács között, akkor a tejpiac összeomlik - mondta az elnök-helyettes. A terméktanács szerint az FVM az 5,2 milliárd forintos agrár-költségvetési támogatással annak a tejfeleslegnek az exportját tudná elősegíteni, amelyet a már meghirdetett piaci intézkedéseivel nem képes kivonni a piacról.

A TT nem számítja majd be az államilag kivont tejfelesleg-keretbe azt a mennyiséget, amelyet a tárca a csütörtökön meghirdetett kötelező termeléskorlátozással kíván elérni, mondta Istvánfalvi Miklós. Ez az intézkedés ellentétes a terméktanács és az FVM év elején kötött megállapodásával, az elnök-helyettes szerint. Ha a folyamatosan zajló tárgyalások eredményesnek bizonyulnak a tárcával, akkor a TT utólag kész a 200 millió literes állami vállalás részeként elismerni a korlátozási rendelettel kivont tejmennyiséget is, tette hozzá az elnökhelyettes.

Tej Terméktanácshttp://www.tejtermek.hu/

A magyar tejágazat évről-évre visszatérő gondja, hogy mi legyen a mintegy 400 millió liter megtermelt, ám a magyar piacon nem értékesíthető tejjel. Annak érdekében, hogy az idén a mintegy 400 millió liter többlet tejet exportálni lehessen, a terméktanács és az agrártárca arról állapodott meg, hogy fele-fele arányban finanszírozzák az itthon el nem fogyó tej kivonását a piacról.