Az új lakást építőknek járhat adókedvezmény

Vágólapra másolva!
A kormány jövőre megszüntetné azt a kedvezményt, amely a lakáshitelek törlesztéseként megfizetett összeg 40 százalékának visszaigénylésére jogosítja a lakásvásárlókat. A lakásügyi kormánymegbízott javaslata szerint az első lakást vásárlók, vagy építők 3-5 évig továbbra is részesülnének a kedvezményben - írja szerdai számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!
Lakáshitel-keresőhttp://origo.eco.hu/bank/hitel/hitel.php

A személyi jövedelemadó törvény szerint jelenleg a lakáscélú hitelek törlesztéseként megfizetett összeg 40 százalékát, de legfeljebb 240 ezer forintot visszaigényelhetik a hitelt felvevők. A Magyar Hírlap számításai szerint egy átlagos - 4 millió forintos, 15 éves futamidejű - hitel esetén az eredeti 36 ezer forintos havi törlesztőrészlet helyett a kedvezmény igénybevételével 21 ezer forintot kell csak törleszteni.

A kedvezmény tervezett megszűntetésével nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a hitelfelvevők, akik például 5 évig kalkuláltak az évi 240 ezer forinttal, amelyet jövedelmük révén maximálisan kihasználtak, és így egy nagyobb összegű hitel felvételét is vállalták.

Ingatlan/uzletinegyed/ingatlan/index.htmlAz [origo] rovata

Az intézkedéstől a kormány 35 milliárd forintos megtakarítást vár, de mivel a teljes lakáshitel-állomány meghaladja az ezermilliárd forintot, látható, hogy a kedvezményt eddig is kevesen tudták igénybe venni. A pénzintézetek szerint a kedvezmény eltörlése miatt aligha csökken a lakáshitelek iránti kereslet, ebből a szempontból ugyanis a maximálisan felvehető összeg korlátozása volt a döntő.

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is megfontolja javaslatát, amely szerint az első lakást vásárló, vagy építő fiatalok 3-5 évig továbbra is visszaigényelhetnék a törlesztőrészlet 40 százalékát - írja a Magyar Hírlap.