Bokros: 2008-ban még nem lesz magyar euró

Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt év érdemi reformlépések nélkül telt el, emiatt folyamatosan csökken Magyarország versenyképessége - mondta Bokros Lajos a távirati irodának nyilatkozva. A volt pénzügyminiszter egészségügyi és oktatási reformot sürget, elhibázottnak tartja a kórháztörvényt és irreálisnak Magyarország 2008-as valutauniós tagságát. Bokros szerint a gazdaságpolitika eredményessége 50 százalékban a kommunikáción múlik.
Vágólapra másolva!
Lineáris lehet az adórendszer Szlovákiában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030327linearis.htmlÉrtékeli a szlovák reformokat a Fitch/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030303ertekeli.htmlGyors szlovák növekedés/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030313gyors.htmlPeugeot-Citroen autógyár Szlovákiában/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030617peugeotcitroen.html

Bár a négy visegrádi ország hasonló problémákkal küszködik, az elmúlt évtizedben helyet cseréltek a reformok terén - nyilatkozta a távirati irodának Bokros Lajos, a Világbank kelet-közép-európai térséggel foglalkozó igazgatója a dél-lengyelországi Krynicában rendezett XIII. Gazdasági Fórumon. Ma Szlovákia áll a legjobban, miközben az egykori éltanuló Magyarország az elkötelezettség és a reformképesség tekintetében utolsó a sorban.

A cseh kormány nagy léptekkel haladt előre a vállalati szerkezetátalakítás és a privatizáció ügyében, de semmit sem tudott tenni az államháztartási reform terén - értékelt Bokros. A működőtőke-behozatal tekintetében Prága messze lekörözte Budapestet: Magyarországra tavaly 1,5 milliárd euró működő tőke érkezett, míg Csehországba 6 milliárd, igaz, ebben benne volt az a nagy privatizációs bevétel is, amely Magyarországon már a kilencvenes évek közepén befolyt az államkasszába. Versenyképesség tekintetében Csehország nagyot lépett előre, miközben Magyarország versenyképessége - főként az elmúlt másfél-két évben - romlott - vélte a Világbank igazgatója.