Másfél év múlva termelhet a paksi 2-es blokk

Vágólapra másolva!
A paksi üzemzavar elhárítását végző orosz TVEL cégnek 7-7,5 hónap alatt kell elvégeznie a helyreállítást az atomerőmű 2-es blokkjában, ezenfelül az engedélyeztetés várhatóan további 9-10 hónapot vesz igénybe. A műszaki hiba miatt nem működő paksi 2-es blokk a hazai energiaszükséglet 10 százalékát biztosítja.
Vágólapra másolva!

Csillag István az Alekszander Rumjancev orosz atomenergetikai miniszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón elmondta: a paksi üzemzavar elhárítását végző orosz TVEL cég mellett nemcsak az ajánlott ár és határidő szólt, hanem a társaság szakmai és tudományos háttere is. Csillag szerint az üzemzavar elhárítási munkáit 7-7,5 hónap alatt kell elvégezni, ezenfelül az engedélyeztetés várhatóan további 9-10 hónapot vesz igénybe.

Csillag István miniszter szerint év végéig megköthető újra a friss és kiégett fűtőelemek szállításáról szóló, korábban érvényben lévő magyar-orosz kormányközi szerződés. A miniszter közölte, hogy az új kormányközi megállapodást már az új biztonsági követelményeknek megfelelően köti majd meg a két ország kormánya.