Járai: Év elején 7 százalékos infláció is lehet

Vágólapra másolva!
A kormány által összeállított költségvetés eddig nyilvánosságra került számai elmozdulást jelentenek a hiány csökkentésére - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A jegybankelnök szerint azonban a következő évi büdzsében a kiadásokat kellene csökkenteni, nem a bevételeket növelni, mert így a költségvetés bizonyos tekintetben növeli az inflációt.
Vágólapra másolva!
Járai: 6,5 százalékos lesz az infláció jövőre/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030911jarai.html

Jövőre a jegybank 6,5 százalékos éves átlagos inflációval számol, úgy, hogy év elején az áfa-változások miatt akár 7 százalékos is lehet az éves visszatekintő pénzromlás, 2004 decemberében azonban 5,5-6 százalékra mérséklődik. Járai Zsigmond szerint reális, hogy az uniós csatlakozás után az ország 2004 közepén belép az integráció árfolyamrendszerébe, az ERM.

II-be. A jegybankelnök szerint belépéskor a forint árfolyamnak egyensúlyban kell lennie a gazdaság versenyképességével. A középárfolyam a mostani elgondolások szerint nem lehet messze a 250-260 forint/euró körüli árfolyamtól, mondta Járai Zsigmond.

Járai nem lát lehetőséget a kamatcsökkentésre

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Járai Zsigmond szerint annak ellenére, hogy a forint az elmúlt napokban a 250-260 forint/euró közötti sávban mozgott, nincs lehetőség arra, hogy a jegybank kamatot csökkentsen. Nincs automatikus összefüggés az árfolyam és a kamatlépés között, csupán hosszabb távon kiegyensúlyozott költségvetés révén lehetséges a kamatmérséklés, mondta a jegybankelnök.

A központi büdzsében jövő évre tervezett 6-8 százalék körüli béremelkedésről Járai Zsigmond elmondta, hogy ez még mindig magas szint, de az elmúlt évekhez képest előrelépés, és kezelhetőnek tekinthető.