A lakosság harmada számít vagyoni helyzete romlására

Vágólapra másolva!
A Közgáz fogyasztói bizalom index 2003 harmadik negyedévében 154,9 százalék volt az 1996-os bázisévhez viszonyítva, ami 2003 második negyedévéhez képest mintegy 16,2 százalékpontos csökkenés, közölte a felmérést készítő Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem. A felmérés szerint a jövő évi megélhetést tekintve növekedett azoknak az aránya, akik romló anyagi körülményekre számítanak jövőre.
Vágólapra másolva!

Az index értékét az ország általános gazdasági helyzetével kapcsolatos várakozások, a háztartások pénzügyi helyzetét illető lakossági vélemények, valamint a tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó attitűdök befolyásolják. Az idén a harmadik negyedévében a főindex csökkenését elsősorban az ország rövid és középtávú gazdasági helyzetével kapcsolatos kedvezőtlen várakozások okozták. Az ország középtávú, 5 éves gazdasági helyzetének alakulását az előző negyedévhez képest szintén negatívabban ítélte meg a lakosság.

A fiatalok bizakodóbbak

A felmérés szerint a jövő évi megélhetést tekintve növekedett azoknak az aránya, akik romló anyagi körülményekre számítanak 2004-ben. A lakosság saját anyagi helyzetével, illetve az ország gazdasági és pénzügyi helyzetével kapcsolatos lakossági várakozásokat tükröző index 170,6 százalék volt a harmadik negyedévben, 28,8 százalékponttal kevesebb az előző negyedévhez képest.

A lakosság jövőre összességében rosszabb anyagi körülményekre számít. A megkérdezettek 36 százaléka szűkösebb évre számít és csupán 18 százalék várja anyagi helyzetének javulását. Ennél sokkal magasabb, 29 százalékos arányban nyilatkoztak bizakodóan a 18-29 évesek, míg az 50-64 év közötti megkérdezettek kifejezetten pesszimisták jövő évi anyagi lehetőségeiket tekintve.

A háztartás rendelkezésére álló nettó jövedelem is befolyásolja a jövő évi anyagi helyzettel kapcsolatos várakozásokat. A 80 ezer forintnál alacsonyabb jövedelemből gazdálkodó háztartások egyértelműen rosszabb évre számítanak 2004-ben. A 80 001-100 000 forint között keresők viszont különösen optimistán nyilatkoztak a kérdésben.

A lakosság fele szerint romlik az ország gazdasági helyzete

Megcsappant a lakosság bizalma a gazdaságban/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031001megcsappant.html

A legnagyobb mértékben az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos vélemények romlottak. A jövő évi gazdasági-pénzügyi helyzet romlását várja a válaszadók 47 százaléka és csupán 17 százalék bízik a kedvező változásokban. A várakozások hanyatlásához jelentősen hozzájárultak az áremelkedésekkel, valamint a mezőgazdaság helyzetével és az adóterhek növekedésével kapcsolatos hírek. Pozitív hírként értékelte a lakosság ugyanakkor a kedvező szociálpolitikai intézkedéseket, a közelgő EU-csatlakozást és az adóterhek csökkenését.

A várakozások az 5 éves távú gazdasági helyzetet illetően is jelentősen romlottak az elmúlt negyedévekhez képest. Kilenc százalékkal 42 százalékra csökkent az optimisták és 7 százalékkal 21 százalékra nőtt a pesszimisták aránya az előző negyedéves felméréshez képest. A háztartások anyagi helyzetének és a tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek megítélésétől függő vásárlási hajlandóság indexe a harmadik negyedévben 137,5 százalék, ami az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékponttal csökkent.

A harmadik negyedévben a válaszadók 43 százaléka úgy vélte, hogy most rosszabbul él, mint az elmúlt évben és mindössze 12 százalék tapasztalt javulást az anyagi körülményeiben. Ezen belül a 18-29 éves korosztály mintegy 20 százaléka szerint most jobb az anyagi helyzetük 2002-höz képest. Ezzel ellentétben az 50-64 éves megkérdezettek több mint fele, 54,5 százaléka vélte úgy, hogy anyagi lehetőségei beszűkültek az idei évben.