Tízmillió forintig népszerű az eva

Vágólapra másolva!
Csupán néhány ezerrel gyarapodhat az evások tábora azzal, hogy jövőre már 25 millió forintos árbevételi határig lehet választani ezt az egyszerűsített vállalkozó adót az idei 15 milliós helyett - derül ki az adóhivatal kimutatásából. Meglepő, hogy alig több mint ezeregyszáz evázónak haladta meg tavaly a 10 millió forintot az éves bruttó árbevétele - tudta meg a Világgazdaság meg az adóhivatalnál.
Vágólapra másolva!

A 62 ezer ilyen típusú adónemet választó döntő hányadát ezért az évi 10 milliósnál kisebb bruttó árbevételűek adják. Az egyéni vállalkozók közül például csak minden negyvenedik tért át azok közül, akiknek éves árbevétele tavaly 10 és 15 millió forint közé esett. Az egyéni vállalkozások között egyébként messze nem olyan népszerű az új adónem, mint lehetne: a 10 millió forint alattiaknak is csak mindössze 8,9 százaléka találta azt vonzónak. Az APEH a Világgazdaság kérdéseire adott válaszaiból az is kiderül, hogy az 5 millió alatti árbevételűek, valamint az 5 és 10 millió közöttiek azonos arányban tértek át eddig az egyszerűsített adózásra.

A Kellogg a legjobb MBA-iskolahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-07&d=2003-10-07&r=&c=57Fejvadászat a közigazgatásbanhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-07&d=2003-10-07&r=&c=10Két év az önkéntes haderő létrehozásáighttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-07&d=2003-10-07&r=&c=1Növekszik a bankkártyák számahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-07&d=2003-10-07&r=&c=20

A társas vállalkozások evázási szokásairól az adóhivatalnak nincs hasonló felmérése. Annyit lehet csak tudni: ők teszik ki az evázók mintegy harmadát. Ám minden bizonnyal a társaságoknál sem magasabb az ezt az adónemet választók aránya. Már csak azért sem, mert a kettős könyvvitelt vezetők tízmilliós bevételi értékhatáron felül csak mérlegképes könyvelővel dolgoztathatnak. A 10 és 15 millió forintos árbevétel közé esőknek így továbbra is mérlegképes könyvelőt szükséges alkalmazniuk. Az egyszemélyes kft.-knek ráadásul könyvvizsgálati kötelezettségnek is meg kell felelniük.

Enyhülő eva, szigorodó lakáshitelezés/uzletinegyed/ado/20030909enyhulo.html

Ez év decemberében a tavalyi 595 ezres potenciális evázó után alig 40 ezerrel több, 634 ezer gondolkodhat el az eva lehetőségén. Ebből közel 22 ezer a 10 millióval bővített árbevételi határ miatt, míg a maradék az egyéb szabályok lazítása által válik jogosulttá az esetleges áttérésre. Az is biztosnak mondható, hogy lesznek olyan vállalkozások, amelyek már tavaly év végén is megfeleltek volna a törvényi követelményeknek, de nem léptek át az evába, ám jövőre mégis megteszik ezt. Ugyanakkor vélhetőn olyanok is lesznek, akik visszatérnek a költségelszámolásra.

Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz [origo] rovata

Jövőre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, s a Szerencsejáték Felügyelet engedélyéhez kötött tevékenységek esetén is választható lesz az eva. Nem lesz kizáró ok az sem, ha egy társaságnak szövetkezeti hitelintézet által kibocsátott részjegye van. Az egyéni vállalkozóknál megszűnik a feltétel, hogy nem bírhatnak más társaságban 10 százalékot meghaladó részesedéssel. Szigorodik ugyanakkor a cégek tagviszonyára vonatkozó szabályozás: akkor sem léphetnek át az evakörbe, ha a társaságban nemcsak egy, hanem több új tag együttesen 50 százaléknál nagyobb részesedést szerez.

Továbbra sem éri meg az átalányadózást választaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nagyobb értékű beruházásba, fejlesztésbe fognak. Általánosságban azoknak a vállalkozásoknak érdemes az evát választaniuk, amelyek költségei az árbevételük kevesebb mint felét teszik ki - írja a Világgazdaság.

(vg.hu)