Termékdíj roncsautókra és elektronikai eszközökre

Vágólapra másolva!
Bár a költségvetési törvény tervezetében egyelőre nincs nyoma, a környezetvédelmi tárca továbbra is a roncsautók és az elektronikai termékek utáni termékdíj kivetésére készül. Egy-két hónapon belül elkészül a betétdíjas szabályozás tervezete is.
Vágólapra másolva!

Várhatóan jövőre sem szűnik meg a reklámhordozó papírok után kivetett termékdíj, ezzel szemben a díjfizetési kötelezettséget a kiselejtezett gépjárművek és az elektronikai termékek után is kivetnék. Bár a roncsautók és az elektronikai eszközök után kivetendő termékdíj nem szerepel a 2004-es költségvetési törvény tervezetében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) bevételei között, ennek az az oka, hogy az erre vonatkozó tervezett előírásokat még nem fogadták el, így egyelőre nem lehet velük biztos bevételként kalkulálni. Mint Tátrai Miklós, a KVM közgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak elmondta: a tervek szerint a két kategóriára 2004. május 1-jétől ki fogják terjeszteni a termékdíj-fizetési kötelezettséget.

A zöldtárca tervei szerint a díjfizetés által érintett vállalkozások alapvetően két lehetőség között választhatnak majd. Vagy kifizetik a termékdíjat, vagy vállalják, hogy saját költségükön - önálló szervezésben, vagy egy erre szakosodott koordinálószervezet megbízásával - megoldják az általuk forgalomba hozott termékek jogszabályokban meghatározott arányú újrahasznosítását. Ez esetben a termékdíj fizetése alól mentesség szerezhető, s ez a rendszer a csomagolási hulladékok esetében már bizonyította működőképességét.

Szintén nem szerepel a KVM jövő évi bevételi tervei között a reklámhordozó papírok után fizetendő termékdíj. Az első alkalommal az idén kivetett díj fizetését számos bírálat érte az értelmezési nehézségek miatt, éppen ezért a zöldtárca is az erre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata mellett határozott. Az új szabályozás elfogadásáig nem lehet biztosan meghatározni a költségvetés tervezetéből az innen várható bevételek nagyságát, ám a cél nem a megszüntetés, hanem az olyan előírások kidolgozása, amely a kötelezettek számára is értelmezhető és közgazdaságilag is racionális - tette hozzá Tátrai Miklós.

Uniós egészségkártya jövőrehttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-22&d=2003-10-22&r=&c=1Generációváltás előtt a magyar mobilpiachttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-22&d=2003-10-22&r=&c=17Nyugdíjat növel a kanadai munkahttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-22&d=2003-10-22&r=&c=47Elérhető cél a gyors euróátvételhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-10-22&d=2003-10-22&r=&c=5

Ezzel párhuzamosan a KVM-nél befejezéséhez közeledik a visszaváltható csomagolások arányának növelését célzó betétdíjas szabályozás tervezetének kidolgozása, amely a tárca tervei szerint néhány hónapon belül megjelenik. A tervezett előírásokkal kapcsolatban Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a keddi megbeszélésen elmondta: amennyiben a piaci szereplők hajlandók egy önkéntes rendszer kialakítására, és ehhez megfelelő garanciákat is biztosítanak, akkor várhatóan nem lesz szükség kötelező elemek bevezetésére, ám ha ez működésképtelennek bizonyul, akkor az államnak élni kell beavatkozási lehetőségével.