Mérsékelt és szakszerű vita a büdzséről

Vágólapra másolva!
Mintha nem ugyanazt a költségvetési tervezetet olvasnák a kormánypárti és az ellenzéki képviselők - derült ki a költségvetés általános vitájának utolsó napján, melynek hangvétele jóval mérsékeltebb és szakmaibb volt, mint az előző napoké. A Fidesz szerint a 2004-es büdzsé komoly vesztese az idegenforgalom és a mezőgazdaság, míg a kormánypárti politikusok úgy vélik: a büdzsé tervezete nem hanyagolja el ezeket a területeket.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés egyik jelentős vesztese az idegenforgalom - mondta Lasztovicza Jenő fideszes képviselő csütörtök délelőtt, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának utolsó napján.

Gasztronómiai hasonlatok a büdzsé vitáján/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031029szereny.htmlA költségvetési vita második napjának összefoglalója.A koalíció szerint is kevés pénz jut az önkormányzatoknak/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031028azmszp.htmlA költségvetési vita első napjának összefoglalója.

2001-ben 21 milliárd, 2002-ben 28,5 milliárd, idén 19 milliárd, jövőre pedig a költségvetés tervezete szerint 14,7 milliárd forint jut az idegenforgalom állami támogatására - közölte az ellenzéki képviselő. Ráadásul a jövő évi támogatásból 9 milliárd forintot már az idén elköltöttek, és az adótörvények tervezett módosítása újabb 10 milliárd forintot von ki az ágazatból. Lasztovicza szerint az MSZP elhitette magáról, hogy turisztikabarát, többek között azzal is, hogy a mostani kormány adott át számos, még az Orbán-kabinet idején megkezdett turisztikai beruházást. A turizmus fontosságát érzékeltetve a fideszes képviselő emlékeztetett: mintegy 300 ezer ember dolgozik az ágazatban.

Válaszában Gaál Gyula, a gazdasági tárca politikai államtitkára azt mondta, hogy az ellenzéki képviselő elhallgatta az árfolyamváltozások - az ágazat számára kedvező - egyenlegét, nem beszélt a 2005-ös költségvetési támogatás 2004-ben elkölthető részéről, és a turizmusra költhető uniós forrásokról sem. Ezért összességében a kabinet nem hanyagolja el az idegenforgalmat - mondta az államtitkár.

Bánki Erik fideszes képviselő erre közölte: egészségturizmusra mindössze 840 milliós uniós forrás szerepel a költségvetés tervezetében.

Gazdasági harapófogóban a közrádió

Az áfakulcsok és az energiaárak emelkedése, és a humánerőforrás-költségek bővülése összesen 1 milliárd forinttal növeli a Magyar Rádió 2004-es kiadásait, és a büdzsé tervezete ehhez nem biztosít többletforrást - mondta Balogh László, a Magyar Demokrata Fórum képviselője. A politikus szerint szintén egymilliárd forinttal csökkennek a közrádió bevételei is, mert a Danubius koncessziós díja mérséklődik, és a kabinet várhatóan visszatartja majd az üzembentartási díj egy részét is. A képviselő szerint a Magyar Rádiónak így összesen negyedével csökkentenie kell működési kiadásait.

Szintén nehéz helyzetbe kerül Balogh szerint a Duna Tv, mert a kabinet ígéretével ellentétben a költségvetési törvényjavaslatban nem szerepel az észak-amerikai sugárzás 800 millió forintos támogatása, sőt a társaságnak újabb egymilliárd forintra volna szüksége elavult technikai eszközei korszerűsítésére.

Az ellenzéki képviselő felszólalására kormánypárti politikus egyelőre nem reagált.