Termékdíjjal az elektronikai hulladék ellen

Vágólapra másolva!
Termékdíj kivetésével kívánja a környezetvédelmi tárca megállítani, hogy elöntsék az országot az elektronikai hulladékok. Kilónként átlagosan 40-45 forint termékdíjat kell majd fizetni az elektromos termékek gyártóinak, forgalmazóinak - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi tárca szerint a termékdíj bevezetését az elektronikuk hulladék egyre növekvő mennyisége indokolja. Kilogrammonként átlagosan 40-45 forint termékdíjat kell majd fizetniük az elektronikai, elektromos termékek gyártóinak, forgalmazóinak. Ez azonban csak átlagérték. A szakmai koncepció szerint a nagyobb tömegű termékeknél (nyomtatók, fénymásolók stb.) alacsonyabb, a kisebb súlyú áruk (pl. vasalók, kenyérpirítók) magasabb lesz az összeg.

Az egy kilogrammnál könnyebb elektronikus eszközöknél - köztük az óráknál, mobiltelefonoknál - a gyártott mennyiség alapján határozzák meg a termékdíjat. Az, hogy ez milyen mértékben érinti majd a fogyasztókat, csak a későbbi egyeztetések után dől el.

Tavaly megközelítőleg 120-130 ezer tonnányi elhasználódott elektromos háztartási eszköz, számítógép került a szemétbe. Szervezett gyűjtés és elegendő feldolgozóüzem hiányában ezek nagy része ma a hulladéktelepeken végzi. Mivel az ilyen eszközök értékes és veszélyes anyagokat (színes- és nemesfémeket, transzformátorokat) is tartalmaznak, ez a gyakorlat pazarló, ráadásul komoly kockázatot is jelent.

A tárca reményei szerint a begyűjtés és hasznosítás bevezetésére ösztönzi majd a gyártókat; akik ugyanis teljesítik hulladékhasznosítási kötelezettségeiket, mentességet kaphatnak a fizetés alól.

A KVM évente megközelítőleg 4,5 milliárd forint többletbevétellel számol. A termékdíjtörvény értelmében ezt a pénzt csak környezetvédelmi célokra lehet felhasználni.

De nem csak új adóval próbálják a hulladékhegyeket felszámolni. Hamarosan megjelenik az elektronikus hulladékokról szóló kormányrendelet is. A jogszabály az uniós irányelveknek megfelelően előírja a számítástechnikai és elektronikai cégek számára hulladékká vált termékeik visszavételét, hasznosítását. Ennek értelmében Magyarországon is el kell érni 2006 végére, hogy lakosonként legalább négy kilogramm elektronikus terméket gyűjtsenek vissza - írja szombati számában a Magyar Hírlap.