Felére csökkentené a képviselők számát Bokros Lajos

Vágólapra másolva!
A Világbank igazgatója, volt pénzügyminiszter Bokros Lajos 130 pontban megfogalmazott egy gazdaságpolitikai fordulatot, amelyet nélkülözhetetlennek tart az ország európai felzárkóztatásához. Az új program több radikális lépést sürget, többek között a szlovákokéhoz hasonló egykulcsos adórendszer bevezetését, és a parlamenti képviselők számának megfelezését.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos programja az Élet és Irodalom karácsonyi számában jelenik meg. A volt pénzügyminiszter nevével ma is többen riogatnak korábbi stabilizációs csomagjának megszorító intézkedései miatt, bár kétségtelen, hogy azzal egy komoly fellendülést alapozott meg - írta a Magyar Hírlap.

Bokros-csomag: a tények a mítosz mögött /uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20020418bokroscsomag.html

Az új program több radikális lépést sürget a növekedéshez szükséges forrásokat felzabáló államháztartás újraelosztó szerepének csökkentésére, a omló versenyképesség javítására, a munkaerő-piaci folyamatok és az oktatás közötti megbomlott összhang megteremtésére, és az oktatás illetve egészségügy színvonalának jelentős emelésére.

Bokros Lajos konkrét javaslatai között szerepel az összes adókedvezmény eltörlése és a szociális támogatások adórendszeren kívülre helyezése. Követendőnek tartja a szlovák példát az egykulcsos jövedelemadó bevezetésére. A munkaerő-piaci egyensúly helyreállításához szükséges lenne Bokros Lajos szerint az oktatási és a munkaügyi tárca összevonása. Mint piaczavaró elemet, eltörölné a szakmai bértáblákat, valamint a diplomás minimálbért is. A költségtakarékos állami irányítás érdekében a parlamenti képviselők számát megfelezné.