Jelentősen drágulhat az eredetvizsgálat

Vágólapra másolva!
Átalakítaná a gépjárművek eredetvizsgálatának jelenlegi rendszerét a Belügyminisztérium - értesült a Népszabadság. A legfontosabb változás az lehet, hogy az eredetvizsgálat díját központilag határoznák meg. Mivel ezzel gyakorlatilag megszűnik az eredetvizsgáló társaságok közötti verseny, a díjak emelkedésére lehet számítani. Szakértők 55-60 százalékos drágulást sem tartanak kizártnak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg átlagosan 9600 forintot kell fizetni az autók eredetvizsgálatáért. A díjakból évente 7,5 milliárd forint bevétel származik. Az egyelőre még csak formálódó elképzelés szerint az öt, fővállalkozóként tevékenykedő eredetvizsgáló cég helyett a jövőben egyetlen társaság működtetne egy központi adatbázist, amelyhez közvetlenül kapcsolódhatnának az autósokat kiszolgáló állomások. A csatlakozásra azonban csak azoknak a vállalkozásoknak lesz módjuk, amelyek teljesítik a számukra előírt - egyelőre még nem ismert - jogi és technikai feltételeket.

Autó/uzletinegyed/vasarlas/auto/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Az átszervezésre a lap értesülése szerint a Gazdasági Versenyhivatal áprilisi döntése miatt szánta rá magát a Belügyminisztérium. Akkor a hatóság összesen 27 millió forint bírságot szabott ki az eredetvizsgálatot kézben tartó öt fővállalkozó cégre. A GVH szerint a vállalkozások 1999-ben írásban megegyeztek arról, mennyiért dolgoznak. Az érintettek nem tagadták az áregyeztetés tényét, ám azzal védekeztek: éppen a hatóság kérte őket erre. A kiinduló árra ugyanis szükség volt ahhoz, hogy a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozóikkal el tudjanak számolni.

Az eredetvizsgálók ugyanakkor jelezték: sosem tartották magukat az egyezséghez, mert a versenyben az alvállalkozók közül csak az maradhatott talpon, aki jó árakat tudott kínálni ügyfeleinek. A megbüntetett vállalkozások bírósághoz fordultak a GVH ítéletének felülvizsgálatát kérve, ám a jelek szerint már ez sem segít rajtuk. A Népszabadság információi szerint az új rendszer működtetője nem lehet olyan cég, amely ellen versenyhatósági eljárás folyt az elmúlt öt évben.

Szakértők attól tartanak, a jelenleg működő rendszer átformálása miatt újra nőhet a tolvajok aktivitása. Az eredetvizsgálat bevezetése óta drasztikusan, 27 ezerről hatezerre esett vissza az autólopások száma.