Megszorításokat és olcsóbb államot ígér Draskovics

Vágólapra másolva!
A büdzsé kiadásainak további 120 milliárd forintos csökkentését, az egészségügy és a közszféra korszerűsítését ígérte bemutatkozó beszédében Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter. A kiigazítás ellenére a tervezetnél jelentősen nagyobb lesz az államháztartás idei hiánya, pótköltségvetésre azonban nincs szükség a pénzügyi tárca leendő vezetője szerint. Draskovics közölte: március végére dől el, hogy tartható-e az euró 2008-as bevezetésének terve. A piac egyelőre pozitívan fogadta a beszédet, a forint 1 százalékpontot erősödött.
Vágólapra másolva!

További 120 milliárd forinttal kell csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát, így a korábban bejelentett intézkedésekkel együtt a büdzsé kiadásai 155 milliárd forinttal csökkennek idén - jelentette be bemutatkozó sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter. A tárca leendő vezetője szerint így sem tartható a büdzsében tervezett, 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány; a deficit várhatóan 4,6 százalékos lesz.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Azt, hogy a 120 milliárd forintot hogyan teremtik elő, nem közölte Draskovics Tibor, elmondta viszont azt, hogy a költségvetés alapvető céljai, mint az autópályépítés, nem szenvednek csorbát. Az EU-források elnyeréséhez szükséges infrastruktúra sem veszíthet ezen, a kijelölt szaktárcavezető szavai szerint. Főleg a célelőirányzatok és intézmények kiadásai csökkennek majd, mondta Draskovics Tibor.

Március végéig kíván konzultálni a kijelölt miniszter a jegybankkal, a pártokkal és a társadalmi szervezetekkel arról, hogy tartható-e Magyarország 2008-as valutauniós csatlakozása - derült ki a bemutatkozó sajtótájékoztatón. Draskovics Tibor közölte: elkötelezett Magyarország mihamarabbi eurózóna-tagsága mellett, ugyanakkor az országnak erős és versenyképes gazdasággal kell bevezetnie a közös valutát. A kijelölt miniszter folyamatos konzultációt ígért a jegybankkal, és úgy vélte, hogy a központi bank csak eszközeiben független a kormánytól, céljaiban - az ország helyzetének stabilizálása, versenyképességének növelése - nem.

Rendkívül fontos az államháztartási reform folytatása, különösen az egészségügy és a közszféra korszerűsítése - közölte Draskovics. A leendő miniszter szerint arra van szükség, hogy a központi intézmények működése hatékonyabbá, olcsóbbá váljon, mert az uniós csatlakozást követően Magyarország még erősebb versenyhelyzetbe kerül, és a túlzott állami költekezés veszélyezteti az ország felzárkózását.

A forint árfolyama 1 százalékpontot erősödött a beszéd után, és öt órakor egy euró 266 forintos szinten volt. A Budapesti Értéktőzsde irányadó BUX-indexe a bemutatkozó beszéd kezdetekor 0,24 százalékos emelkedésben volt, zárásra 0,48 százalékkal erősödött.