120 milliárdos kérdés előtt Draskovics

Vágólapra másolva!
A kormány a lakáshitel-rendszer szigorításával nyert 35 milliárd forint után további 120 milliárddal csökkentené a büdzsé kiadásait. A kijelölt szaktárcavezető, Draskovics Tibor nem sok konkrétumot árult el keddi beszédében arról, hogy a 120 milliárd forintot honnan fogják előteremteni, azt azonban elmondta, hogy a közigazgatási intézmények és célelőirányzatok költségcsökkentése révén. Összehasonlításul: a tavaly bejelentett, 10 százalékos létszámleépítéssel idén 20 milliárd forinttal kevesebb bért fizet a kormányzat. A tárca a lakosság javaslatait is várja.
Vágólapra másolva!

A kormány szeptember 17-én döntött legutóbb a költségvetési intézményeknél történő pénzelvonásról. Akkor összességében a tavalyinál mintegy 300 milliárd forinttal kevesebb pénz költését tervezték idénre. Ez a megtakarítás a GDP 1,5 százaléka.

Ennek a megtakarítási csomagnak a részét képezte az a 10 százalékos létszámleépítés, amit a miniszterelnök a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben rendelt el. Ez mintegy 8000 fő elbocsátását jelentette. Ugyancsak 6 százalékos elbocsátást jelentettek be a közszféra egyéb intézményeiben. Ezzel a létszámleépítéssel az állam mintegy 20 milliárd forinttal kevesebb bért fizet ki idén, mint 2003-ban. A 300 milliárd forint további részét a szeptemberben bejelentett program szerint a minisztériumok és egyéb költségvetéshez tartozó intézmények működtetésén spórolják meg.

Decemberben a kormányzat további 35 milliárd forint "megspórolását" jelentette be a lakáshitel-rendszer szigorításával.

Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter keddi bemutatkozó beszédében elmondta, hogy az eredeti elképzelésekhez képest a költségvetést még tovább kell faragni. A kedden bejelentett 120 milliárd forintos költségmegtakarítás a lakáshitel-szigorításból származó összeggel együtt 155 milliárd forint, ami a GDP 0,8 százaléka, mondta Draskovics Tibor. Hogy a kijelölt szaktárca-vezető pontosan hogyan képzeli el a 120 milliárd forint megtakarítását, nem részletezte, annyit azonban elárult, hogy ismét a költségvetési intézmények és a célelőirányzatok költségeinek csökkentésével kívánják elérni.

A TV2 Tények című műsorában kedden este Draskovics Tibor elmondta, hogy a tervezett újabb költségmegtakarítás nem jelenti a bérek csökkentését, nem érinti az autópálya-építésekre elkülönített összegeket. A miniszter keddi beszédében azt is elmondta, hogy az EU-források elnyeréséhez szükséges infrastruktúra sem veszíthet. A leendő szaktárcavezető korábban közölte, hogy nagyon fontosnak tartja és kiemelten kezeli az egészségügy és a közigazgatás reformját, ezeknél a területek sem kell tehát megtakarítási intézkedésekre számítani. Kérdés, hogy a 120 milliárd forintot a kormányzat hogyan és honnan akarja előteremteni.

Egy biztos: az állampolgárok is kifejthetik véleményüket a szaktárcának, hogy honnan is lenne érdemes költségeket faragni. Draskovics Tibor ugyanis elmondta, hogy telefonvonalat hoznak létre, ahol várják majd az erre vonatkozó javaslatokat.

Február végéig dolgozza ki a kijelölt pénzügyminiszter az általa kedden bejelentett, újabb 120 milliárd forintos megtakarítási terv részleteit - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. Gál J. Zoltán elmondta: a kormány ülésén a miniszterelnök megerősítette, hogy a Draskovics Tibor által felvázolt lépések bírják támogatását.