Veres: A tőkekivitel is rontotta az egyensúlyt

Vágólapra másolva!
A jelentős mértékű magyar tőkekivitel, a feldolgozóipari beruházások növekvő importigénye és a lakáshitelek jelentős bővülése miatt alakult a vártnál kedvezőtlenebbül a folyó fizetési mérleg egyenlege tavaly - mondta Veres János politikai államtitkár az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg finanszírozási oldalát legalább 1-1,2 milliárd euróval rontotta a magyar cégek külföldi terjeszkedése, tőkekivitele, ami ennek ellenére kedvező, hiszen a magyar gazdaság erejét mutatja - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a hétfői tanácskozáson.

A beinduló feldolgozóipari beruházások hosszabb távon növelik az exportot, de hozzájárultak az import jelentős növekedéséhez is, mintegy 1 milliárd euróval rontva a folyó fizetési mérleget - mondta Veres. Az államtitkár kedvezőnek nevezte, hogy a növekvő exportnak köszönhetően javul a foglalkoztatottság.

Az szja bevételeket csökkentette, hogy a tárca által vártnál jóval többen éltek adókedvezményi lehetőséggel, ami rontotta az államháztartás helyzetét.

Veres János elmondta, hogy a Monetáris Tanács tavalyi döntései jelentősen növelték az államadósság kamatterheit. A decemberi 3 százalékpontos kamatemelés az idén várhatóan 100 milliárd forintos plusz kamatterhet jelent - tette hozzá.

Varga Mihály szerint maradtak megválaszolatlan kérdések

Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke hiányolta, hogy az államtitkár a gondok felsorolása mellett nem ismertette sem a kormány által választott terápiát, sem azt, hogy mire helyezi a hangsúlyt a kabinet az idén. Varga példátlan mértékűnek nevezte az államháztartás deficitjének a PM eredeti és módosított előrejelzését is meghaladó mértékét.

A Fidesz-frakció által kezdeményezett rendkívüli ülésén eredetileg Medgyessy Péter kormányfőt és László Csaba távozó pénzügyminisztert szerették volna meghallgatni "a magyar gazdaságról szóló kiábrándító makrogazdasági adatokról, az ennek következtében bizonytalanná vált forintpiacról és az eurózónába való belépésre vonatkozó kormányzati bejelentésről".

Medgyessy Péter hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a tanácskozáson, a kormányt Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára képviselte.