200 hazai cég kereskedhet károsanyag-kvótával

Vágólapra másolva!
Becslések szerint Magyarországon hat iparágban, mintegy 200 létesítmény kap majd széndioxid kibocsátási kvótát a nemzeti kiosztási tervben - mondta Baráth Barna, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerdán, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány 2004. május 1-jéig terjeszti be az Európai Uniónak a nemzeti kiosztási tervet, amelyet Brüsszelnek el kell fogadnia. A magyar cégeknek fejlesztési forrást jelenthet a széndioxid-kibocsátási kvóta kereskedelme - mondta a szakértő.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió kibocsátási kereskedelmi rendszere 2005-től lép életbe, és az Magyarországra is kötelező lesz. Baráth szerint a kvóta kereskedelemből befolyó bevételt is érdemes a széndioxid kibocsátás csökkentésére fordítani, hogy az így felszabaduló kvótát értékesíteni lehessen.

Utalt arra, hogy a Nitrokémia 2000 Rt. nemrégiben az európai uniós előírások szerint eladott 20 ezer egység széndioxid kibocsátási kvótát, a 2006-2007 közötti időszakra. A kvóta eladását az tette lehetővé, hogy a társaság olyan beruházásokat hajtott végre és tervezi továbbiak végrehajtását, amelyek révén csökken majd a károsanyag-kibocsátás.