Kevesli a megszorítást a JP Morgan

Vágólapra másolva!
Példátlanul borúlátó elemzést közölt a magyar gazdaság helyzetéről a JP Morgan befektetési bank szerdán: a pénzintézet elemzői szerint idén sem a jegybanki alapkamat, sem az államháztartási hiány nem csökken. Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint a piac ennél derűlátóbb. Mint arról korábban már beszámoltunk, piaci értesülések szerint a forint elleni tavalyi spekulációs támadások egyik kezdeményezője az amerikai befektetési bank volt.
Vágólapra másolva!

Mivel sem az autópálya-építés és egyéb infrastrukturális beruházások visszafogása, sem a szociális juttatások csökkentése, sem adóemelés nem jöhet szóba, az új pénzügyminiszter valószínűleg a költségvetési szférából fogja kisajtolni az általa többletként bejelentett 120 milliárd forintos költségvetési megszorítást - idézi a távirati iroda a JP Morgan legújabb, londoni elemzését.

A világ második pénzügyi szolgáltatójának elemzői szerint még ha sikerül is végrehajtani a Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter által bejelentett, a GDP-érték 0,6 százalékának megfelelő takarékossági lépéseket, a 2004 végi államháztartási hiány várhatóan akkor is jelentősen túllépi majd a Draskovics által 3,8 százalékról 4,6 százalékra emelt előrejelzést. A bank közölte: az év végére 5,6 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitre számít.

Ráadásul a JP Morgan elemzői szerint idén már nem mérséklődik a jegybanki alapkamat, sőt a központi bank februári inflációs jelentésében jó eséllyel felülvizsgálja a 2005 végére adott 4,0 százalékos tizenkét havi inflációs célját. A pénzintézet szakértői szerint a forint árfolyama a jelenlegi 262 körüli szintről március végéig 270, június végéig pedig 280 forintra gyengül az euróhoz képest.

Az elemzők szerint az egész év során változatlan kamatszint olyan mértékben megnövelheti a küladósság törlesztésének 2004-es terheit, hogy a takarékossági csomag akár "el is veszhet", vagyis a megszorítások ellenére az államháztartás GDP-arányos hiánya idén is 6 százalékos lehet, nagyjából ugyanakkora, mint amekkora az önkormányzati rendszer deficitjével együtt tavaly volt. (A tavalyi deficit a pénzügyi tárca adatai szerint 5,6 százalékos volt az önkormányzatok nélkül - a szerk.)

A piac derűlátóbb

A januári gazdasági folyamatok nem támasztják alá a JP Morgan elemzői által felvázolt pesszimista forgatókönyvet, a befektetők egyelőre bíznak a 4,6 százalékos deficit elérésében és a jegybanki alapkamat csökkenésében - nyilatkozta az [origo]-nak Barcza György, az ING vezető elemzője.

A közgazdász szerint a közeljövőben nyilvánosságra kerülő makrogazdasági adatok döntik el, hogy végül melyik forgatókönyv valósul meg.

Ahogy arról az [origo] korábban is beszámolt, a JP Morgan egyike azon nagy befektetési bankoknak, amelyek a forint elleni tavalyi spekulációs támadások egyik kezdeményezője volt, és egyesek szerint azóta is "tesztelte" a jegybankot, hogy az intézmény mit lép nagyobb összegű forinteladásokra. Mint ilyen, spekulációs tevékenységet is folytató bank, valószínű, hogy inkább hajlamos elemzésében negatív forgatókönyv felvázolására, és ezt közvetíti ügyfeleinek, illetve a szaksajtónak is. Amennyiben ugyanis egy ilyen negatív jelentés forinteladási hullámot indítana be, úgy abból vélhetően szép nyereséggel kerülne ki a JP Morgan is.