Elemzők szerint 2007-ig is húzódhat az ERM II.-es belépés

Vágólapra másolva!
Három évvel is késleltetheti Magyarország belépését az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerbe az a minapi IMF-nyilatkozat, amely szerint már az árfolyamrendszer-beli tagsághoz is meg kellene követelni a maastrichti feltételrendszer teljesítését - áll az egyik legnagyobb londoni befektetési ház szerdai elemzésében. Egy másik nagy londoni ház azonban semleges jelentőségűnek minősítette az IMF-illetékes megjegyzését.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan, a világ második legnagyobb pénzügyi szolgáltatója befektetőknek kiadott napi feltörekvő piaci helyzetjelentésében azt írta: a minap az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának egyik tagja azt mondta, hogy az ERM-II.-tagságot megelőzően a csatlakozók előtt álló minden jelentősebb gazdaságpolitikai kiigazítást el kell végezni. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai igazgatója, Michael Deppler ennél is tovább ment, mondván: a majdani tagoknak az euróövezeti tagsághoz megszabott maastrichti feltételrendszert kellene teljesíteniük már az ERM-II.-csatlakozáshoz is. Ezek a vélemények aláássák az EU-csatlakozás utáni gyors ERM-II.-belépéshez fűzött magyar reményeket - áll a jelentésben.

A JP Morgan elemzői megjegyzik, hogy már az EKB-illetékes megjegyzése is alátámasztja a cég azon előrejelzését, amely szerint a tárgyalások Magyarország ERM-II.-beli tagságáról 2005-ig elhúzódhatnak, mivel az Európai Központi Bank világosan szeretné látni a tagjelöltek költségvetési konszolidációjának pontos irányát felvételük előtt.

Ha azonban az EKB magáévá teszi az IMF-illetékes álláspontját - vagyis azt, hogy már az ERM-II.-tagsághoz is a maastrichti feltételrendszer teljesítése kell -, az valószínűtlenné tenné Magyarország belépését az euróövezet előtti árfolyamrendszerbe 2007 előtt, áll a JP Morgan jelentésében. A cég megjegyzi, hogy Magyarország és Lengyelország valutauniós csatlakozásának időpontját továbbra is 2009-2010-re jósolja.

A Dresdner Bank londoni részlegének elemzése azonban a bank által a térséget érintő napi makrogazdasági fejleményekre alkalmazott minősítési listából (negatív, semleges, pozitív) a semleges minősítést adta az IMF-vezető megjegyzésére. A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) szerdai térségi helyzetjelentése szerint a valutauniós jegybank és az unió brüsszeli bizottsága már korábban hangsúlyozta a hiteles költségvetési stratégiák szükségességét az ERM-II.-csatlakozás előtt.

A DrKW szerint az európai IMF-igazgató annak a véleményének adott hangot, hogy az IMF ennél erőteljesebb álláspontot képvisel, mert tart az árfolyam-mechanizmuson belüli szerencsétlen fejleményektől. A Dresdner Bank szerdai gyorselemzésében nem szerepel olyan jóslat, hogy ez jelentősen késleltetné a magyar ERM-II.-csatlakozást.

A JP Morgannek ez már a második vészjósló jelentése idén. Az amerikai befektetési bank egyike azoknak a külföldieknek, akik nagy valószínűséggel részt vettek a forint elleni spekulációban tavaly ősszel, és azóta is tesztelik a piacot, vélhetően jelentős összeget keresve egy esetleges forintkrízisen.