Draskovics: Mintegy 180 milliárdot lehet lefaragni

Vágólapra másolva!
A költségvetési hiány csökkentése érdekében mintegy 180-185 milliárd forint megtakarítást tud elérni a kormányzat - mondta Draskovics Tibor az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága előtt hétfőn. A kijelölt pénzügyminiszter szerint az államháztartási és a folyó fizetési mérleg hiánya mostanra olyan szintet ért el, amely az ország számára növekedési korlátot jelent.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év végén 35 milliárd forintot zárolt a kormány, az idén pedig nettó 120 milliárd forint megtakarításra van szükség, ami az adóvonzattal együtt mintegy 150 milliárd forintot jelent - mondta a bizottság ülésén Draskovics Tibor, aki hozzátette, hogy a megtakarításokkal együtt is szükséges a központi adminisztráció működési költségeinek mérséklése, a központi beruházások költségeinek visszafogása, továbbá bizonyos beruházások átgondolása. A kijelölt pénzügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a kormány a múlt évben olyan nagyszabású államháztartási hiánycsökkentést célzott meg, amelyet nem sikerült teljesíteni.

A 2003. évi államháztartási deficit pénzforgalmi szemléletben 5,6 százalék, az európai uniós módszertannal - vagyis az önkormányzatok egyenlegét és az ÁPV Rt. teljesítményét is hozzávéve - mondta a bizottsági meghallgatáson a leendő pénzügyminiszter.

Felfelé módosították az idei inflációt és folyó fizetési mérleg hiányát

A magyar gazdaság idén 3,3-3,5 százalékkal nő, a fogyasztói árszínvonal pedig várhatóan 6-6,5 százalékkal haladja meg az idén az előző évit, áll a kijelölt pénzügyminiszter költségvetési bizottsági meghallgatására kiadott anyagában. A pénzügyi kormányzat korábbi prognózisa, amelyet az idei költségvetési törvény tervezetének mellékleteként tettek közzé a GDP 3,5 százalékos bővülése mellett 5,5-6 százalékos fogyasztói áremelkedést jelzett előre, írta a távirati iroda.

A szaktárca változatlanul 6-8 százalékra várja a bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülését. A pénzügyi tárca prognózisa szerint az export várhatóan 8-9, az import 7-9 százalékkal lesz magasabb, mint 2003-ban. Az előrejelzésben a reálbérek 0-1 százalékos növekedése szerepel erre az évre, míg a folyó fizetési mérleg hiánya a Pénzügyminisztérium várakozásai szerint a GDP 6 százaléka lesz idén éves szinten. Ezt korábban ezt 5 százalékra becsülték.

Az államháztartás 2003-as pénzforgalmi szemléletű GDP-arányos hiányát 5,6 százalékra, az idei eredményszemléletű, az uniós normák szerinti deficitet 4,6 százalékra várják. A költségvetési törvényben a 2004-es hiányt a GDP 3,8 százalékában határozták meg, majd később a kijelölt pénzügyminiszter jelentette be, hogy ez a szám nem tartható, a hiány a GDP 4,6 százaléka lesz.

A bizottság támogatta Draskovics kinevezését

A bizottság tagjai az ülés végén 15 igen szavazattal 13 nem ellenében támogatta Draskovics Tibor miniszteri kinevezését. Varga Mihály, a testület fideszes elnöke az ellenzéki nem szavazatokat azzal indokolta, hogy az ellenzéki honatyák nem értenek egyet Draskovics Tibor helyzetértékelésével: a miniszterjelölt szerintük keveset beszélt a gazdaság tényleges helyzetéről.