Bizottsági támogatás a Monetáris Tanács két új tagjának

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága szerdán egyhangúlag támogatta Hardy Ilona és Bihari Vilmos kinevezését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává. Hardy Ilona szerint a forint elleni támadások az euró bevezetéséig lesznek, míg Bihari Vilmos a gyors jegybanki alapkamat-csökkentés veszélyeire hívta fel a figyelmet a bizottság meghallgatásán.
Vágólapra másolva!
Két taggal bővül a Monetáris Tanács/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040206kettaggal.htmlIsmerje meg az új tagok szakmai hátterét!

Nem hallgatták meg az APEH-elnököt

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága szerdai ülésén a tervezettel ellentétben, a kormánypárti többség döntése alapján, nem hallgatta meg Király László Györgyöt, az APEH elnökét. A napirendi javaslatban a bizottság az adóhivatal tavalyi teljesítményéről, a 2003-as adóbevételekről és az idei előirányzatok teljesítéséhez szükséges személyi és egyéb konzekvenciák levonásáról kérdezte volna Király László Györgyöt. Szabó Lajos, a bizottság szocialista alelnöke kezdeményezte, ahogy ezt a napirendi pontot ne tűzze az ülésre a bizottság, mivel szerinte nem aktuális. A tavalyi adóbevételek megtárgyalása a zárszámadás feladata, az idei bevételi előirányzatok teljesítéséhez szükséges személyi és egyéb konzekvenciák levonása pedig az APEH belső szervezeti feladata, mondta. Ellenzéki képviselők tiltakoztak a szocialista javaslat ellen. Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke szerint közismertnek, hogy a tavalyi adóbevételek jelentősen elmaradtak a tervezettől, és ezért indokolt az elnök meghallgatása.

A forint árfolyama elleni támadásokkal egészen az euró bevezetéséig számolni kell, ennek oka a kicsi és nyitott gazdaság - mondta Hardy Ilona a bizottsági meghallgatáson, szerdán. Az elmúlt időszakban összességében kifejezetten kedvezően fejlődött a gazdaság, ám a gazdaság fundamentumaiba vetett bizalom megingott, mondta. Ennek oka a folyó fizetési mérleg és az államháztartás hiányának megugrása, illetve az infláció növekedése volt, tette hozzá. Hardy Ilona szerint a szigorúbb költségvetéssel elindulhat a kilábalás, de rövidtávon a monetáris politika mozgástere meglehetősen korlátozott.

A 12,5 százalékos alapkamat mérséklése kedvező lenne a vállalkozásoknak, ám a gyors és jelentős kamatcsökkentésnek veszélyei vannak, mondta Bihari Vilmos. A kormány és a jegybank viszonyáról a szakember azt mondta, hogy az a probléma, ha a jegybankelnök és a pénzügyminiszter véleménye nem egyezik meg egy kérdésben, nem szerencsés viszont ennek a túlzott kommunikációja.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő február 6-án jelentette be, hogy Hardy Ilonát és Bihari Vilmost javasolja Medgyessy Péter miniszterelnök és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Monetáris Tanács új tagjainak. A jegybanktörvény szerint a tanács legalább hét, legfeljebb kilenc taggal működhet. Jelenleg a testület tagja a jegybank elnöke, valamint három alelnök, Adamecz Péter, Auth Henrik és Szapáry György. A tanács munkájában külső tagként Kopits György, Oblath Gábor és Kádár Béla vesz részt. A jelöltek kinevezésével a külső tagok száma bővül, és így a testület létszáma eléri a kilenc főt.

A Riecke Werner távozásával megüresedett alelnöki helyre egyelőre nem történt jelölés. Az MNB legalább három, legfeljebb öt alelnökkel működhet. Az alelnökök száma azt követően csökkent háromra, hogy Riecke Werner megbízatása január közepén lejárt.