Vita a kárpótlási jegyek körül

Vágólapra másolva!
Májustól nem folytatja a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos elszámolási tevékenységét az SBB Solution Szolgáltató Rt. - közölte a Budapest Bank leányvállalata. Ha más nem veszi át az elszámolást, májustól nem lehet majd kárpótlási jeggyel kereskedni a tőzsdén, a Világgazdaság szerint. A Budapesti Értéktőzsde azonban cáfolta, hogy a társaság végezné a kárpótlási jegyek elszámolását. A tőzsde szerint ez a központi elszámolóház feladata, az SBB csak a kárpótlási jegyek letéti őrzését vállalta.
Vágólapra másolva!

Az SBB felmondását január 22-én elküldte a BÉT-nek, arról azonban nincs tudomása a cégnek, hogy más átvenné az elszámolást. A Világgazdaság szerint ez azt jelentheti, hogy májustól nem lehet majd kárpótlási jeggyel kereskedni a tőzsdén. E papíroknál a nehézséget az jelenti, hogy nem tartoznak a tőkepiaci törvény hatálya alá, így a mostani helyzetre nincs jogi iránymutatás, írta a napilap. A Pénzügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

A tőzsde cáfol

Az SBB Solution Szolgáltató Rt. közleményében foglaltakkal ellentétben a cég nem a kárpótlási jegyek elszámolását, hanem a központi letéti őrzését vállalta, a kárpótlási jegyek elszámolását a központi elszámolóház, a Keler végzi, közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A Budapest Bank leányvállalata tehát idén januárban a kárpótlási jegyek központi letéti őrzésére vonatkozó szerződését mondta fel, és erről tájékoztatta az érintett piaci szereplőket, áll a közleményben.

Tárgyalnak az ügyben

Az elszámolás kérdése azonban így is fennáll: a kárpótlási jegyek központi letéti örzése nélkül nem lehetséges azok elszámolása sem. A BÉT még a szerződés felmondása előtt az érintett szereplőket megkereste, és tárgyalásokat kezdeményezett, hogy minél hamarabb megoldás szülessen az ügyben, a közlemény szerint. A kérdés megoldásáról jelen pillanatban is tárgyalások folynak. A BÉT és a Keler ahogy eddig, úgy most is minden szakmai segítséget megad az érintett feleknek a kialakult helyzet megnyugtató rendezésére, áll a BÉT közleményében.

A Világgazdaság szerint az SBB Solution Szolgáltató Rt. elődje, a Budapesti Értékpapír és Befektetési Rt. már a kilencvenes évek elejétől végezte a kárpótlási jegyek elszámolását. A cég akkor még az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. jogelődjével, az Állami Vagyonügynökséggel kötött erre szerződést.

Négymilliárdért cseréltek kárpótlási jegyet/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030725negymilliardert.html