Tíz agrárcéget értékesít az ÁPV Rt.

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. tíz állami gazdaságra, illetve agrárcégre ír ki egyfordulós privatizációs pályázatot - közölte az ÁPV Rt. pénteken.
Vágólapra másolva!

A kormány március 24-én döntött a tíz társaság állami tulajdonú részvényeinek eladásáról. Az ÁPV Rt. közleménye nem tartalmazza az egyfordulós, nyílt pályázatok kiírásának várható időpontját.

A tízes listán az Abaúj Charolais Rt., a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., a Komáromi Mg. Rt, az Alcsiszigeti Mg. Rt., az Enyingi Agrár Rt., a Bácsalmási Agráripari Rt., a Szerencsi Mg. Rt., a Bólyi Mg. Rt., a Hód-Mezőgazda Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt. szerepel.

Az értékesítésre váró Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-t az ÁPV Rt. úgy értékesíti, hogy a tradicionális értéket képviselő lótenyésztési üzletágra és az ehhez kapcsolódó vagyonelemekre 2005 végéig tartó vételi opciót tart fenn.

A Tokaj Kereskedőház Rt.-ből, szintén a kormányhatározatnak megfelelően, még a privatizáció előtt kivonják a Tarcali Szőlészeti-Borászati Kutatóbázist, a tolcsvai muzeális borkészleteket és egyes, különleges értékű tarcali és mádi szőlőterületeket. A privatizáció során a vevőknek alaptőkét kell emelniük.

Az egyes társaságok jegyzett tőkéjének 15 százalékát kitevő részvénymennyiséget a dolgozók vásárolhatják majd meg a privatizációs ár 50 százalékáért.