Csütörtöktől drágulhatnak az új autók

Vágólapra másolva!
Az e hét péntektől érvényes regisztrációs adó hatására várhatóan már csütörtöktől drágulnak az egyes autótípusok. A drágulás mértéke a legkisebb kategóriájú kocsiknál elérheti a 100 ezer forintot, a legmagasabb kategóriákban pedig az egymillió forintot is meghaladhatja - írja szerdai számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A hazai márkakereskedők márciusban és áprilisban rekordszámú autót értékesítettek ugyan, de a 3,5 százalékos növekedés messze elmaradt a korábban tervezett 10-15 százaléktól. További bővülésre nem számíthatnak a kereskedők, ugyanis a magasabb díjtételek és a több sávot tartalmazó regisztrációs adó miatt már a közeli napokban is emelkedhetnek az új kocsik árai.

A kisebb kategóriájú autóknál 5-6, a nagyobbaknál 8-10 százalékos drágulás várható. A 1000 köbcentisnél kisebb kocsik esetében a drágulás elérheti a 30-40 ezer forintot, míg az 1100 köbcenti feletti benzines autóknál mintegy 90 ezer forinttal kell majd többet fizetni. A legjelentősebb drágulásra a legnagyobb kategóriákban kell számítani: a 3000 köbcenti feletti benzines és a 3500 köbcentinél nagyobb dízel autóknál akár 1,160 millió forinttal is többet kell majd fizetni. Van ugyanakkor olyan márkakereskedő is, amely csak negyedévenként frissíti listáját, így ezeknél az áremelés csak júniusban várható.

A regisztrációs adó növekedését a márkakereskedők többsége nem vállalja át, de az áremelés mértékét tompítja, hogy május elsejétől az EU-n kívül gyártott kocsik vámja 10 százalékra csökkent, illetve az idei árkalkulációkor még 265 forintos euró-árfolyammal számoltak a kereskedők, a mostani árfolyam viszont ennél jóval alacsonyabb - írja a Népszabadság.