A kenyér árára is kihat a drágább benzin

Vágólapra másolva!
A szerdai 6 forintos benzináremelés néhány forintos kenyér áremelést eredményezhet a gabonaszállítások drágulása miatt, a lakásépítéseknél ugyanakkor több százezer forintos drágulásra lehet számítani - mondta a Népszabadságnak Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) nyugállományú főtitkára.
Vágólapra másolva!

A szakember szerint a dízelolaj árának emelkedését a fuvarozók többsége nem tudja kigazdálkodni, és a kilométerenkénti 6-10 forintos költségnövekedés miatt több vállalkozás tönkremehet. Az emelkedő költsége Peredi szerint legkésőbb júliusban megjelennek a különféle termékek és szolgáltatások - például a pékáruk vagy a lakásépítések - árában.

A Fuvosz már tavaly kezdeményezte, hogy a kormány csökkentse az üzemanyag jövedéki adóját, mert a szervezet szerint a gázolaj és a benzin árának csökkenése azt eredményezné, hogy a külföldi fuvarozók Magyarországon tankolnának, ami több adóbevételt jelentene az országnak.

Jelenleg egyébként az egyik legnagyobb hazai fuvarozócég mintegy 1200 gépjárműve a magas hazai üzemanyagárak miatt rendszeresen a határokon túl tankol, ami éves szinten több millió forintos megtakarítást hoz a cégnek - írja a Népszabadság.