Vasárnaptól olcsóbb a benzin

Vágólapra másolva!
A kormány - az Országgyűlés által hétfőn megszavazott felhatalmazás alapján - elfogadta szerdai ülésén azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében már vasárnap nulla órától 2 forinttal csökkenhet a benzin ára - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán.
Vágólapra másolva!

A módosított rendeletnek köszönhetően a benzin jövedéki adója egy forint hatvan fillérrel csökken, továbbá az állam lemond az ehhez tartozó áfatartalomról, így vasárnaptól két forinttal csökkenhet a benzin literenkénti ára - közölte a kormányszóvivő. Az országgyűlés által hétfőn elfogadott jövedéki törvénymódosítás úgy szól, hogy amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin két egymást követő hét hétfőjére vonatkozó átlagárának számtani átlaga eléri a 250 forintot, a jövedéki adó úgy csökken, hogy az áremelkedésből származó áfa-többlettel mérséklik a jövedéki adót. A mostani, 1,6 forintos tétel úgy jött ki, hogy az elmúlt két hét átlagárát 250,33 forintban állapította meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint minden 250 forintos átlagot meghaladó áremelkedés esetén öt forintonként egy-egy forintos újabb csökkentést tesz lehetővé a jogszabály, vagyis 255 és 260 forint esetén újabb egy-egy forintos csökkentésre van mód. A csökkentés maximuma összesen 12 forint lehet, mert - mint fogalmazott a kormányszóvivő - akkor érné el Magyarország azt az uniós szintet - 90 forint/liter jövedéki adó - ami alá már az uniós normák szerint egyetlen uniós tagállam sem mehet. A döntés addig marad érvényben, amíg az árak vissza nem térnek a korábbi, alacsonyabb szinthez - tette hozzá Gál J. Zoltán.