Az EU elfogadja a magyar gazdaságstratégiát

Vágólapra másolva!
Elfogadja a túl magas államháztartási hiánnyal rendelkező új uniós tagországok konvergencia-programját az Európai Bizottság - értesült uniós forrásból a Reuters hírügynökség. A magyar kormány évi 0,5 százalékponttal csökkentené a deficitet.
Vágólapra másolva!
MNB: Nem túl ambiciózus a konvergenciaprogram/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040622mnbnem.html2010-ben lesz magyar euró/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/200405132010ben.html

Mint arról az [origo] többször beszámolt, a magyar kormány idén 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít, amit az uniónak eljuttatott középtávú gazdaságstratégiai program évente 0,5 százalékponttal csökkentene. Így Magyarország 2007-2008-ban tudná maradéktalanul teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat, melynek nyomán a közös pénz 2010-ben kerülhet forgalomba hazánkban.

Az Európai Bizottság azon tagországok számára fogalmaz meg ajánlásokat, melyeknél a GDP-arányos államháztartási hiány meghaladja a 3 százalékot. A 10 új EU-tagállam közül Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ciprus, Málta és Magyarország küzd deficitproblémával.

A kormány által felvázolt gazdasági pályát a Magyar Nemzeti Bank néhány szakértője kevéssé ambiciózusnak minősítette, és úgy vélték, hogy hasonló véleményyt fogalmaz meg az Európai Bizottság is. A hat új tagállam gazdaságstratégiáját a bizottság csütörtökön, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa pedig július elején tárgyalja.