Járai: Reformokra van szükség

Vágólapra másolva!
A jegybankelnök szerint a túlságosan nagy és gyökeres reformokat nélkülöző állami szektor visszafogja a magyar gazdaságot, amelynek potenciális növekedési üteme 5 százalék körüli. A Menedzser Klub hétfői rendezvényén Járai Zsigmond beszélt az MNB és pénzügyi tárca viszonyáról, továbbá az erős árfolyam hasznáról is.
Vágólapra másolva!

A Menedzserek Országos Szövetsége és a Joint Venture Szövetség közös budapesti rendezvényén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme 5 százalék körüli, amitől az első negyedéves GDP-növekedés már nem áll messze, és a termelékenység is kedvezően alakult. A jegybankelnök ugyanakkor hozzátette, hogy a 25 európai uniós tagállam közül talán Magyarország van a legrosszabb helyzetben a maastrichti kritériumok teljesítését illetően. "Magyarországon kívül egyedül Ciprus teljesít csak egyetlen kritériumot" - mondta. A jegybankelnök szerint javul a gazdaság egyensúlyi helyzete, ám úgy vélte, hogy a kritériumok teljesítését illetően Magyarország túlzottan óvatos és lassú programot fogadott el.

Az állami szektor nem ment át azon az átalakuláson, amin a privátszféra - mondta az MNB elnöke, aki hozzátette: hiányoznak a reformok vagy az ezek végrehajtására irányuló határozott törekvés. Járai szerint az állam újraelosztó szerepét 40 százalék alá kellene csökkenteni, ami gyökeres reformok nélkül nehezen elképzelhető.

A jegybankelnök hozzátette, hogy az újraelosztásban a jóléti, a szociális transzfer aránya nem lehet olyan magas, mint Magyarországon. Elismerte, hogy a fokozatos reformot társadalmi vitának kell megelőznie, és az átalakulás nem megy végbe gyorsan, több tíz évbe is beletelhet.