Világviszonylatban jó gabonatermés várható

Vágólapra másolva!
Gabonaszövetség adatai szerint a kalászosokból igen jó termés lesz az idén hazánkban: búzából előreláthatólag országosan a termés mennyisége meghaladja majd az 5 millió tonnát, míg egyéb kalászos gabonákból eléri a 2,2 millió tonnát. A szövetség főtitkára ugyanakkor felhívta a termelők figyelmét arra, hogy ne tápláljanak irreális várakozásokat az uniós intervenciós felvásárlásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Búzából előreláthatólag országosan a termés mennyisége meghaladja majd az 5 millió tonnát, míg egyéb kalászos gabonákból eléri a 2,2 millió tonnát - mondta Makay György, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára, hozzátéve: üröm az örömben, hogy nemcsak Magyarországon lesz jó a gabonatermés, hanem úgy tűnik, az egész világon kimagasló terméshozamok várhatóak. Ez azt jelenti, hogy világviszonylatban valamivel több mint 600 millió tonnás búzatermésre számítanak a szakértők.

Tetemes költségek

A Gabonaszövetség főtitkára felhívta a termelők figyelmét arra, hogy ne tápláljanak irreális várakozásokat az uniós intervencióval kapcsolatban. Utalt arra, hogy az EU intervenciós felvásárlása a piacon november 1-jén kezdődik és a megállapított 101,77 eurós tonnánkénti ár csak akkortól érvényes. Addig a termelőknek, ha intervenciós áron kívánják árujukat eladni, tárolni kell terményüket, ami tetemes költséget jelenthet. Emellett a szállítási és más járulékos költségek is terhelhetik addig a terményt, így az intervenciós ár e költségek levonásával csökkenhet. Makay György szerint e költségek tonnánként összességében elérhetik a 3000-3500 forintot is. Ezért a szakember szerint megfontolt piaci magatartásra lesz szükség.

Makay György ugyanakkor reális várakozásnak tartotta, hogy a búza ára az uniós intervenciós ár miatt mindenképpen 20 ezer forint felett lesz tonnánként. Emlékeztetett rá, hogy az intervenciós ár nem vonatkozik a takarmányminőségre. A Gabonaszövetség főtitkára úgy vélte, hogy mintegy 2,5-3 millió tonna búza kivitele lehet reális az idén Magyarországon.