3,5 milliárd euró működőtőke jöhet idén hazánkba

Vágólapra másolva!
A gazdasági tárca előrejelzése szerint idén részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában 3,5 milliárd euró körüli működőtőke-befektetés valósulhat meg - közölte Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondása szerint idén az első négy hónapban 924 millió euró külföldi működőtőke áramlott be az országba részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában. Ebből 422 millió euró volt a részvény és egyéb részesedés.

Tavaly nettó 3,439 milliárd euró külföldi működőtőke érkezett Magyarországra, ami csaknem 400 millió euróval több, mint egy évvel korábban. Egyéb tőkemozgások formájában nettó 1,256 milliárd euró kiáramlására került sor, ami több mint 1,2 milliárd euróval haladja meg a 2002-es szintet.

A GKM jelenleg több mint húsz vállalattal tárgyal a következő években tervezett, nemzetgazdasági szempontból jelentős projektekről, amelyek által 2004-ben mintegy 700 millió euró értékű működőtőke befektetés valósulhat meg. Az államtitkár szerint a nagyberuházók magyarországi befektetésének egyik korlátja a szakképzett munkaerő hiánya.