Nagyobb inflációt várnak a londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Eltérő mértékű borúlátással tekintenek a kedden esedékes júniusi magyarországi inflációs adatsor elé a nagy londoni befektetési házak, de a vélemények abban megegyeznek, hogy a számok nem lesznek jobbak a májusiaknál. Az Ecostat gazdaságkutató intézet korábbi prognózisa szerint a idei fogyasztói árdrágulás májusban érte el a csúcsát.
Vágólapra másolva!

A Dresdner Bank londoni befektetési és piacfigyelő részlege, a Dresdner Kleinwort Wasserstein napi rendszerességgel megjelentetett feltörekvő piaci helyzetértékelésének hétfői számában azt írta: a közvetett adóváltozások elhúzódó hatása, az EU-csatlakozással járó árnyomás, valamint az ipari termelői árak májusi megugrása könnyen azt a kellemetlen meglepetést eredményezheti, hogy a fogyasztói szintű éves infláció a várakozásokkal ellentétben nem tetőzött májusban.

A DrKW szerint a májusi 6,5 százalékos 12 havi maginfláció is azt jelezte, hogy nem csupán egyszeri vagy külső inflációs tényezők hatnak a fogyasztói árakra, hanem az alapszintű belső inflációs nyomás is erősödik. Ennek alapján a bankház a májusi 7,6 százalék után júniusra 7,8 százalékos éves inflációt jósol Magyarországon - áll a hétfői elemzésben.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési irodájának heti előrejelzése szerint a júniusi 12 havi fogyasztói infláció valószínűleg a májusi 7,6 százalékon vagy ahhoz közel maradt. Az elemzés szerint ugyanakkor ezután már csökkenés kezdődik az éves adatokban, és az év végére 6,3 százalékos 12 havi infláció várható.

A második félévre jósolt inflációs lassulás zömét a hatóságilag szabályozott árakban jelentkező bázishatások okozzák, de a negyedik negyedévben már az élelmiszerárak is inflációcsökkentő hatást gyakorolnak majd - áll a JP Morgan előrejelzésében.

Távolabbra tekintve az ipari termelékenység gyors javulása és a háztartási fogyasztás növekedésének lassulása ellensúlyozni fogja az alapszintű inflációs nyomásokat, és 2005-ben már az inflációs ütem markánsabb csökkenésével lehet számolni - írták a cég elemzői. A bankház szerint az évközi átlagos infláció az idén 7,0, jövőre már csak 4,5 százalék lesz.

A pénzintézet szerint ettől függetlenül valószínűleg halasztódik a további jelentősebb monetáris enyhítés, mivel a piac egyelőre nem bízik abban, hogy a kormány képes lesz ellenőrzés alatt tartani az államháztartási és a folyómérleg-hiányt. A JP Morgan 2004-re már csak fél százalékpontos további jegybanki kamatcsökkentést jósolt heti térségi előrejelzésében, amely szerint jövőre is mérsékelten enyhül a kamatszigor.

A JP Morgan az általa várt 2004. decemberi 11,00 százalékos MNB-alapkamat után 2005. júniusra 10,00, szeptemberre 9,50, decemberre 9,00 százalékos alapkamatot valószínűsít.