Jelentősen csökkent a jelzálog-hitelezés

Vágólapra másolva!
Az állami kamattámogatás csökkentése és a megnőtt jegybanki alapkamat együttes hatása miatt az idei első félévben 37 százalékkal kevesebb hitelt folyósított a három hazai jelzálogbank - derül ki a Napi Gazdaság elemzéséből.  
Vágólapra másolva!

Az idei első hat hónapban az OTP Jelzálogbank, a HVB és az FHB összesen 117 milliárd forinttal kevesebb kölcsönt utalt ki a hitelfelvevőknek, mint egy évvel korábban. 2003-ban az első félévben 315 milliárd forinttal nőtt a forintalapú jelzáloghitelek piaca, míg idén 198 milliárdosra csökkent a növekedés.

Az év második felében további visszaesés várható, mert a kereslet felfutására csak ősszel lehet számítani - vélik a jelzálogbankok. A csökkenési várakozásokat támasztja alá, hogy az OTP Jelzálogbank az év végére 780-790 milliárd forintra várja a jelzáloghitel-állományt, azaz csupán 60-70 milliárd forintos bővülésre számít.

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint ez a folyamat nem jelent mást, mint, hogy a jelzáloghitel-piac fokozatosan beáll egy normális fenntartható növekedési pályára, amelyben meghatározó szerep jut a devizahiteleknek - írja a Napi Gazdaság.