Kockázatosnak ítéli a kormány gazdaságpolitikáját az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék szerint a 2005-re várt 4 százalék körüli GDP-növekedés nagyságrendileg reális, teljesülése azonban bizonyos kockázatot hordoz magában. A jövő évi büdzséről készített ÁSZ-jelentés szerint a 4,6 százalékos deficitcél betarthatósága is kockázatos, emellett kérdéses a vám- és adóbevételi előirányzatok megalapozottsága is.
Vágólapra másolva!

A számvevőszék vizsgálata szerint javult a költségvetési tervezés, ugyanakkor az egyes tárcák nem tudták megvalósítani a feladatok átgondoltabb rangsorolását. Továbbra is probléma, hogy a szervezetnek nincs elég ideje a költségvetési törvényjavaslat alapos vizsgálatára - áll az ÁSZ-nak a jövő évi büdzséről készített véleményében.

Óvatosan fogadja a piac a kormány deficitcélját/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040707kisebb.html

A számvevőszék jelentése a jövő évi 4,6 százalékos deficitcél betarthatóságát kockázatosnak nevezi, az idei évre vonatkozó megemelt, 5-5,3 százalékos hiányt azonban reálisabbnak véli az eredeti előirányzatnál. Az ÁSZ szerint pozitívan értékelhető az államháztartási tartalék létrehozása, ami a jövő évi költségvetési hiány elfutásának kockázatát csökkentheti.

Az Állami Számvevőszék kockázatosnak tartja az államháztartás finanszírozási tervében szereplő kamatpálya megvalósulását is. A teljes nettó finanszírozási igény előirányzatának teljesítésében kockázati tényezőt jelenthet a privatizációs bevételek elmaradása az előirányzattól. Ha 2004 végén a költségvetés likviditási helyzete kedvezőtlenebb lesz a tervezettnél, több hitelelem előtörlesztése is elmaradhat, ami növelné a 2005. évi kamatkiadásokat - állapítja meg a jelentés.

Nem megalapozottak az adóbevételi előirányzatok

A költségvetési törvényjavaslat szerint az egy keresőre jutó reálbér jövőre 2-4 százalék között emelkedik. A sáv felső határa az ÁSZ véleménye szerint nincs összhangban a 2005-re tervezett 3 százalékos lakossági fogyasztás-növekedéssel.

1031 milliárd forint vámbevétel az első félévben/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/200407291031.html

Az ÁSZ szerint a jövő évi vám- és adóbevételi előirányzatok megalapozottsága nem megnyugtató. A jelentés szerint a csatlakozást követő időszakra vonatkozóan a vámbevételek előrejelzésénél nem mérték fel kellő körültekintéssel az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem nagyságrendjét. Ennek tulajdonítható, hogy az idei időarányos adatok jelentősen elmaradtak a tervezettől. Ezért az ÁSZ arra figyelmeztet, hogy így az ez évi adatokon nyugvó jövő évi vámbevételi tervszámok sem tekinthetők megalapozottnak.

Az Állami Számvevőszék számításai szerint a költségvetési törvényjavaslat mérleg szerinti bevételi főösszege 52,6 százalékának teljesíthetősége hordoz közepes vagy magas kockázatot. A központi költségvetés közvetlen kiadásainak többségénél előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül túlteljesíthetők a kiadások, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a jövő évi tervezett költségvetési hiány növekedéséhez - áll a jelentésben.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke az MTI-nek nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy a pótköltségvetés készítésének kötelezettségére vonatkozó szabályozás szigorítására tett számvevőszéki javaslat ismét kimaradt az államháztartási törvény tervezett módosításaiból.