Vágólapra másolva!
A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szerint nem elfogadható az Oktatási Minisztérium azon javaslata, amely szerint mindössze 7 százalékkal emelkedhetne a 2005-2006-os tankönyvjegyzékben szereplő kiadványok ára. A testület 14 százalékos áremelési korlátot tartana reálisnak.
Vágólapra másolva!

Koller Lászlóné, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke szerint az emelésre többek között a papír és a benzin árának infláció feletti drágulása, valamint a szerzői jogi törvény egyes rendelkezései miatt lenne szükség. A jogszabály értelmében megszűnt a szabad felhasználás, és jogdíjkötelezetté váltak a tankönyvben szereplő alkotások, például a versek vagy az illusztrációk.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a szaktárca szakított a korábbi gyakorlattal, miszerint az áremelési korlátot a tanévet megelőző év inflációjából számították ki. Az Oktatási Minisztérium a 2005-2006-os áremelési korlátot a 2003. évi inflációból számította ki.

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete az Oktatási Minisztériumhoz fordul az ügyben, kedvezőtlen válasz esetén pedig várhatóan a Gazdasági Versenyhivatalhoz.