Vágólapra másolva!
Jövőre csökken az oktatás, a kultúra és az egészségügy költségvetési támogatása reálértékben - mondták ellenzéki képviselők a költségvetési törvényjavaslat általános vitájának második napján, szerdán. A kormány tagjai szerint valamennyi terület több pénzből gazdálkodhat.
Vágólapra másolva!

Az oktatásra fordított normatív támogatás összege jövőre reálértékben csökken - mondtaPokorni Zoltán fideszes képviselő a jövő évi költségvetés tervezete általános vitájának második napján. A volt oktatási miniszter szerint a Gyurcsány-kormány a kistelepülésen élő iskolásoktól, óvodásoktól, az egyházi iskolákban tanulóktól és a művészeti képzésben részt vevőktől vesz el pénzt.

Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára válaszában közölte: az oktatásban a normatív támogatás reálértékben nem csökken. Ez a szint 50 százalékkal magasabb, mint Pokorni Zoltán miniszterségének idején - mondta az államtitkár.

Problémának nevezte Pokorni Zoltán azt is, hogy jövőre a felsőoktatási intézmények támogatása alig két százalékkal, csupán az idei zárolás mértékével nő. "Jövőre ezek az intézmények reálértékben 10-15 százalékkal kevesebb pénzzel gazdálkodhatnak, mint két évvel ezelőtt" - mondta. Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár válaszában elmondta, hogy a büdzsé tervezete 62 százalékkal többet fordítana oktatásra, mint 2002-ben, és 6,7 százalékkal többet, mint az idén.

Jövőre csökken a kultúra támogatásának reálértéke - mondta felszólalásában Halász János fideszes képviselő. Hiába vannak látványos kiállítások, csökken a múzeumok támogatása. Kevesebb pénzt kap a műemlékvédelem, kevesebbet fordítanak új beruházásokra, kevesebb pénz jut a kulturális intézmények bővítésére, a kulturális civil szervezetek támogatására, az Operaház és a Nemzeti Színház számára - mondta a politikus. Hozzátette: a filmesek is csak 4,2 milliárd forintot kapnak a beígért nyolcmilliárd forint helyett. Jól jár viszont a kulturális tárca igazgatása: 2,8 milliárd forintról 3,5 milliárd forintra nő a támogatása - mondta a volt kulturális államtitkár. Hiller István jól jár, lesz pénze külföldi utakra - közölte Halász János, kifogásolva, hogy a kultuszminiszter januárban Jemenbe és Katarba látogatott. Talán nem ezek azok az utak, amelyek a magyar kultúrának nagy hasznot hajtanak - mondta a képviselő.

Vass Lajos, a kultuszminisztérium államtitkára válaszában elmondta: a tárca költségvetése 20 százalékkal nő jövőre. Hozzátette: a prioritások közé tartozik, hogy az emberek minél szélesebb rétege férhessen hozzá az igényes kultúrához. Szintén kiemelt cél a kulturális beruházások támogatása, illetve a magyar kultúra külföldi és a külföldi kultúra magyarországi bemutatása.

Csáky András MDF-es képviselő úgy vélte, hogy jövőre reálértékben kevesebből gazdálkodhat az egészségügy: a 39 milliárd forintos többlet a pluszfeladatokat és az előirányzott zárolásokat tekintve a legoptimistább, 4,5 százalékos inflációs várakozás mellett sem jelentene reálnövekedést. A politikus azt is elmondta: a kórházszövetség felmérése szerint az egészségügyi intézmények kétharmada súlyos anyagi helyzetben van, és további eladósodás is fenyeget.

Vojnik Mária egészségügyi minisztériumi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az inflációnál magasabb növekményre számíthat az egészségügy, és az ellenzéki képviselők által kifogásolt finanszírozású gyógyító, megelőző tevékenység is 39,9 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat.

A büdzsévitán szerda délután néhány percre részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A kormányfő hozzászólásában úgy vélte, hogy az ellenzék nem követelt adóemelést, nem követelte az államadósság növekedését, tehát az államháztartás bevételi oldalát elfogadta. Módosító indítványai esetében viszont egy esetben sem mondja meg, mely kiadási tételek csökkentése jelenthet fedezetet azokra.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter erre úgy reagált, hogy az adóemelésre és az eladósodottság növelésére a kormány az elmúlt években indítvány és kérés nélkül is sort kerített.