Járai: A 2010-es euróhoz szigorúbb gazdaságpolitika kell

Vágólapra másolva!
Az euró 2010-es Magyarországi bevezetéséhez a mainál lényegesen szigorúbb gazdaságpolitikára van szükség - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden. A jegybankelnök szerint ma a kamatok azon a szinten vannak, ami a növekvő államadóság finanszírozáshoz szükséges.
Vágólapra másolva!

"Ha nem térünk át a mainál sokkal fegyelmezettebb jövedelem-, államháztartási és általában gazdaságpolitikára, nem tudjuk bevezetni 2010-ben az eurót" - mondta az MNB elnöke a Pénzügyek és globalizáció című konferencián Szegeden. Járai szerint e nélkül a magyar gazdaság egyre lejjebb fog csúszni az európai uniós versenyben. "Annál rosszabb, mint hogy állandóan tologatjuk a bevezetés dátumát, nincs" - mondta.

Politikai áldozatot kell hozni

Kik olvasnak gazdasági híreket?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04Ön tudja a választ?

"Az áldozat, amit meg kell hozni az euró csatlakozáshoz tulajdonképpen politikai jellegű" - mondta Járai Zsigmond. "A kormánynak azt kell eldöntenie, hogy gyorsabb euró- bevezetést, gyorsabb gazdasági növekedést akar és ezért vállalja a költségvetés rendbetételének politikai áldozatát, vagy pedig megpróbálja a politikai áldozatot nem fölvállalni (...) és közben egyre nagyobb teret ad azoknak, akik ellenzik az euró bevezetését" - mondta az MNB elnöke.

A nemzeti bank feladata elsősorban az alacsony infláció és rövid távú kamatszint biztosítása, mondta Járai, és hozzátette: a hosszú lejáratú kamatszint nem az MNB-n múlik, mivel a rövid távú kamatok csökkentése a közép- és hosszú távú kamatok emelkedéséhez vezet akkor, ha befektetőknek az a benyomása alakul ki, hogy az infláció magasabb lesz a következő években.

"Ma a kamatok azon a szinten vannak Magyarországon, ami a növekvő és nagyon nagy államadóság finanszírozáshoz a jelenlegi bizonytalan környezetben szükséges" - mondta Járai Zsigmond. Inkább a piac bizalmának helyreállítására, a gazdasági reformok felgyorsítására, az adósságállomány csökkentésére kellene koncentrálnunk - fűzte hozzá.