Gyurcsány: Beledöglünk az erős forintba

Vágólapra másolva!
A gyengébb forint és az alacsonyabb kamatok mellett érvelt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön egy televíziós műsorban. "A kamatoknak nem azért kellett csökkennie, mert a Monetáris Tanács tagjainak száma bővül, hanem azért kell, mert beledöglünk ebbe az erős forintba"- mondta.
Vágólapra másolva!

MNB-reagálás

A monetáris politika meghatározása a jegybank és nem a kormány feladata - reagált Missura Gábor, az MNB szóvivője Gyurcsány nyilatkozatára. A szóvivő szerint a kormányfő szavai azt igazolják, hogy a kormány közvetlenül a monetáris politika megváltoztatása érdekében szeretné a monetáris tanácsot kibővíteni négy új taggal. Ez ellentétes az európai normákkal, a csatlakozási szerződéssel - mondta Missura Gábor.

"Aki ma Magyarországon erős forintot tart fenn, az azt mondja, hogy zárjunk be vállalatokat, csökkentsük a munkahelyek számát, tegyük lehetetlenné, hogy fejlődjön a magyar gazdaság, ezért kell kamatot csökkenteni, és ezért kell ennél egy érdemben gyengébb forint" - mondta a kormányfő a TV2 reggeli műsorában.

Azok a kis és középvállalkozók, aki 5-15 embert foglalkoztatnak, és azok, akik exportra termelnek, ma 30 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a termékeikért forintban kifejezve, mint három évvel ezelőtt. "(...) munkahelyek tízezrei szűnnek meg" - mondta a miniszterelnök.

Elmondása szerint a magyarországi 7,4 százalékos infláció azt jelzi, hogy a gazdaság nincsen egyensúlyban. Az infláció egyfajta lázgörbe, amely "jelzi, hogy (...) mi így közösen többet költünk, de az állam, a vállalatok, a lakosság nem megtakarít, hanem továbbra is többet költ, mint amennyije van".