Széles és Demján a leggazdagabb

Vágólapra másolva!
A leggazdagabb magyarok rangsorát 2004-ben Széles Gábor és Demján Sándor vezeti holtversenyben 50-50 milliárd forintos vagyonnal - derül ki a Manager Magazin kedden megjelent számának összeállításából.  A Magyar Hírlap hasonló listáját tavaly vezető Várszegi Gábor most harmadik. Gyurcsány Ferenc a 70. helyre csúszott vissza a tavalyi hatvanadikról.
Vágólapra másolva!

A tavalyi 46 milliárd után idén már 50 milliárd forintos (becsült) vagyonra volt szükség a leggazdagabb magyar cím eléréséhez, amit holtversenyben nyert el a Videoton elnöke és a TriGránit első embere - olvasható a Manager Magazin összeállításában. A harmadik helyezett Várszegi Gábor, akinek vagyona 6 milliárd forinttal csökkent egy év alatt, így 40 milliárdra rúg.

Az OTP vezetői jól jártak

A két lista összehasonlításából kiderül: Csányi Sándor csaknem megduplázta vagyonát, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 30 milliárdos becsült vagyonával most a lista ötödik helyén áll. Továbbra is megelőzi őt Leisztinger Tamás, az Arago-birodalom tulajdonosa, aki valószínűleg a leggazdagabb fizikusnak tekinthető.

Spéder Zoltán, az OTP második embere is jelentős vagyongyarapodást ért el egy év alatt; tavalyhoz képest vagyona megduplázódott és 8 milliárd forintra nőtt. Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes a lista szerint sem helyezésben, sem vagyonban nem tudott akkora növekedést produkálni, mint Spéder Zoltán, 3,5 milliárd forintos vagyona így is figyelmet érdemel. Wolf László vezérigazgató-helyettes 3,4 milliárd forintos vagyonával újonnan érkezett a listára; ez az összeg a 78. helyre volt elég - írja a portfolio.hu.

Befektetések, pénzügyek, tőzsde:http://www.portfolio.huPortfolio.hu

Szintén látványos emelkedést mutatott Nobilis Kristóf vagyona is. A volt CA-IB-es szakember 6,8 milliárd forinttal a lista 29. helyét foglalja el. Zwack Péter 6 milliárd forintos vagyonával a 34. helyen zárt. Az unicumgyáros tavaly a 33. volt 5,5 milliárd forintos vagyonnal

Kovács Gábor, a Bankár Holding tulajdonosa holtversenyben a lista 14. helyén áll, 15 milliárd forintos vagyonával. Az üzletember egyébként magánvagyonából, alapítványán keresztül 3 milliárd forintot és annak hozamait költi fiatal, tehetséges képzőművészek támogatására.

Kovács Gábor a 14. helyen osztozik többek között Erdős Ákossal, a Láng Kiadó és Holding Rt. vezetőjével, aki novemberben vette meg a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t. Szeremley Huba borász 15 milliárdos vagyonával szintén a lista 14. helyén található.

A Béres család vagyona az összeállítás szerint idén 10 milliárd forint, ami 22. helyhez elegendő. Somody Imre üzletember, pezsgőtabletta-gyáros (Plussz) 6 milliárdos vagyonával a lista 34. helyén található. Varga Mihály, a KÉSZ Kft. vezérigazgatója a lista 25. helyén áll 8,5 milliárd forinttal.

A 2004-es listára több politikus is felkerült: a 70. lett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 3,8 milliárddal. A lista 53. helyén található Kapolyi László MSZP-s képviselő (egyben a leggazdagabb országgyűlési képviselő), üzletember 4,5 milliárd forinttal. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a 97-99. helyen éppen becsúszott a Top-100-ba 2,7 milliárd forintra becsült vagyonával.

Az első tíz:

Név

Tevékenység

Vagyon (milliárd forint)

1.

Széles Gábor

Informatika, járműipar

50

1.

Demján Sándor

Befektetések, ingatlanfejlesztés

50

3.

Várszegi Gábor

Kereskedelem, befektetések

40

4.

Leisztinger Tamás

Befektetések

37

5.

Csányi Sándor

Részvények, agrárbefektetések, egyéb befektetések

30

5.

Veres Tibor

Befektetések

30

7.

Nagy Elek

Útépítés, építőipar, ingatlanbefektetések

27

8.

Bige László Tibor

Vegyipar, befektetések

25

9.

Wáberer György

Szállítmányozás

23

10.

Lakatos Péter

Ipari befektetések

17

Forrás: Manager Magazin