Ecostat: 3,8 százalékos GDP-növekedés jövőre

Vágólapra másolva!
Idén 4, jövőre 3,8 százalékos gazdasági növekedésre számít az Ecostat. A kutatóintézet szerint a folyó fizetési mérleg deficitje 2004-2005-ben egyaránt 6,9 milliárd euró lesz. Az Ecostat legfrissebb előrejelzése szerint decemberben 10 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat, 2005 végére pedig 8,5 százalékra.
Vágólapra másolva!

Szeptemberhez képest az Ecostat 0,1 százalékkal 4 százalékra módosította az idei évre szóló GDP-előrejelzését, emellett a beruházásokra vonatkozó prognózisát is megemelte a korábbi 11,7 százalékról 12,7 százalékra. A kutatóintézet szerint jövőre némileg lassul a gazdaság növekedési üteme, 3,8 százalékra. A beruházásoknál 8 százalékos bővülést várnak.

A gazdasági növekedési ütem lassulása következtében az ideinél kevésbé bővül a jövő évi export illetve import is, az előbbi 8, az utóbbi 7 százalékkal, vélik a kutatók. Az Ecostat szerint a háztartások fogyasztása jövőre 3,5 százalékkal emelkedik.

2005 végére 8,5 százalékos alapkamat

Míg szeptemberben az Ecostat év végére 10,5 százalékos jegybanki alapkamatot várt, addig legfrissebb előrejelzése 10 százalékra számít. Belyó Pál igazgató szerint nagy a valószínűsége a decemberi 50 bázispontos kamatcsökkentésnek. Jövő év végére az intézet 8,5 százalékos alapkamatot vár.

Az Ecostat legújabb prognózisa eredményszemléletben (ESA '95) 5,2 százalékos GDP-arányos hiányt vár, jövőre 5 százalékot - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy a Pénzügyminisztérium újabb (a nyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe vevő) metodikája szerint ez a mutató 4,5 illetve 3,8 százalékos deficitnek felel meg.