Szigorúbb ellenőrzések várhatók a borászatokban

Vágólapra másolva!
Várhatóan szigorítják az ellenőrzéseket a borászat területén a minőségi borelőállítás feltételeinek javítása érdekében. Szakértői becslések szerint Magyarországon évente mintegy 1,5 millió hektoliter számlához nem kapcsolódó, azaz számla nélkül forgalomba hozott bor kerül a piacra. Ezért az állam szerény becslések szerint is mintegy 6-7 milliárd forint áfabevételtől esik el évente.
Vágólapra másolva!

Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportja szerint szigorítani kell az ellenőrzéseket. Ebben egyetértés van a parlamenti pártok képviselői között - mondta Magda Sándor, az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Az ellenőrzések szigorítása érdekében Magda Sándor februárban, a tavaszi parlamenti ülésszak kezdetén olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, amely megtiltja a hordós borok ellenőrzés nélküli kivitelét az országból.

Emellett jogi hátteret szeretnének teremteni arra, hogy azokat az üzemeket, amelyben borhamisítás folyt, és az ellenőrzés másodszor is ilyen tevékenységet tárt fel, be lehessen zárni egy évre. Magda Sándor szerint ezzel az a cél, hogy az üzemi infrastruktúrát ismét ne lehessen borhamisításra felhasználni.

Ismét lesz zárjegy a palackokon

A minőségi bor forgalmazásának feltételeit javítja majd az is, hogy ismét lesz zárjegy a borospalackokon. Az agrármunkacsoport-vezető szerint az ellenőrzések szigorítására mintegy 600-700 millió forintot kellene fordítani. Magda Sándor szerint ez a ráfordítás azonban sokszorosan megtérülne az elmaradt áfa-bevételek behajtásából. Magyarországon átlagosan évente mintegy 4 millió hektoliter bor kerül a pincékbe a szüretet követően, a hamis bor mennyiségét pedig éves szinten mintegy 1-1,5 millió hektoliterre becsülik a szakértők.

Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy az Országos Borminősítő Intézet (OBI) az eddiginél is hatékonyabb ellenőrző munkát végezhessen, mondta a szakértő, aki elmondta: az ellenőrzések díját nem kívánják drasztikusan emelni. Jelenleg egy-egy ellenőrzésért 12-13 ezer forintot kell fizetni, és ezt az összeget csak 5-6 százalékkal szeretnék növelni.