Indul a nyugdíjpénztári e-bevallás

Vágólapra másolva!
Mintegy 400 ezer foglalkoztató számára nyílt meg a lehetőség, hogy az interneten keresztül készítse el magán-nyugdíjpénztári bevallásait. A szoftvert a felügyelet térítésmentesen bocsátja a foglalkoztatók, a pénztárak és az adóhivatal számára. Akik e-bevallást akarnak készíteni, azoknak ezt január 15-ig be kell jelenteniük a fogadó nyugdíjpénztárnál.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) regisztrációja nyomán 400 ezer foglalkoztató számára nyílt meg a lehetőség, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) új szoftvere segítségével az interneten keresztül készítse el magánnyugdíjpénzári bevallásait. A 40 millió forintért kifejlesztett szoftvert a PSZÁF térítésmentesen bocsátja a foglalkoztatók, a pénztárak és az APEH számára. Akik az első bevallási kötelezettségeiket már e-bevallással akarják teljesíteni, ezt január 15-ig be kell jelenteniük a fogadó nyugdíjpénztárnál.

A szoftvert CD-n lehet beszerezni a PSZÁF ügyfélszolgálatán, de le lehet tölteni a PSZÁF honlapjáról is. Az internetes bevalláshoz szükséges tanúsítványokat a bevallóknak maguknak kell beszerezniük a minősített szolgáltatóktól (Net- Lock, MÁV Informatika, Matáv), a minimumcsomag 20 ezer forinttól indul.

A tavalyi évtől kezdve az első önkéntes nyugdíjpénztári tagok előtt megnyílt a lehetőség a befizetések visszakapására. A tömegesen lejáró 10 éves határidők miatt a PSZÁF felhívja a figyelmet, hogy a nyugdíjpénztárakból kivett megtakarítások szja-kötelesek (a hozamrész adómentes), azonban minden 1 év 10 százalékkal csökkenti a kötelezettség mértékét.

Befektetések, pénzügyek, tőzsdehttp://www.portfolio.huHírek, elemzések, kommentárok.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén az idei évben megnyílt a lehetőség a tagi lekötésre (10 év után), amelynek keretében a nyugdíjpénztári befizetések 50 százalékát fel lehet kínálni bankoknak hitelfedezet céljából. A tagi lekötés kizárja a tagi kölcsön igénybevételét. A fedezet a nyugdíjpénztár zárolja, és a bank felé nem teljesítés esetén ebből az összegből fizet. Az ilyen kifizetések adókötelesek.

2005-től változtak az egészségpénztárak szabályai is, egyrészt az adott célokra igénybe vehető összegkeretek nőttek, másrészt a szabályváltozások támogatják a kártyás rendszer elterjedését.

Portfolio.hu