Draskovics: Szigorúan ellenőrzik az áfa-visszautalásokat

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium a jövőben is szigorúan ellenőrizni fogja az áfa visszautalásokat a vállalatok kifogásai ellenére, mert nagy méreteket ölt az áfacsalás - mondta csütörtökön Budapesten külföldi újságírók előtt Draskovics Tibor pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az exportra és az importra vonatkozó áfa-szabályozásban Magyarország uniós csatlakozása után bekövetkezett változások miatt a költségvetésben 250 milliárd forint áfa-bevétel kiesés mutatkozott - mondta Draskovics Tibor.

A pénzügyminiszter szerint az áfa-visszaigénylés céljából benyújtott formanyomtatványok fele téves információkat tartalmazott, sőt némelyikben szándékos csalás nyomaira bukkantak. Véget kell vetnem az áfa-csalásnak, mert nem akarok újabb adókat bevezetni - mondta.

Az adóhatóság most vizsgálja az uniós adószámmal rendelkező vállalatokat, amelyek más EU-tagországokkal kereskednek, mivel az új szabályozás értelmében Magyarországra a határon való áfa-fizetés nélkül lehet behozni árukat, és az áfa kifizetése nélkül lehet exportálni, miközben a vámhatóságnak nincs joga ellenőrizni, hogy az áru tényleg elhagyta-e az országot.

Draskovics Tibor elmondta: az ellenőrzések miatt visszatartott áfa összege 100 milliárd forintra rúg. Azok a cégek, amelyek eleget tettek áfa-fizetési kötelezettségüknek és jogszerűen igényelték vissza az áfát, végül meg fogják kapni a pénzüket.

Magyar és külföldi vállalatok kifogásolták: a kormány azért tartotta vissza az áfa kifizetését, hogy a kiadást már a 2005-ös költségvetésbe építsék be, így a 2004. évi költségvetés hiánya a tervezettnek megfelelő, a GDP 5,3 százaléka legyen.

Draskovics szerint az áfa visszaigénylés sokkal nagyobb hatással van a költségvetésre Magyarországon, mint például Lengyelországban, mert a magyar kivitel a GDP-hez viszonyítva kétszer akkora, mint Lengyelországban.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy egyes külföldi vállalatok panaszai ellenére fenntartják az áfa visszaigénylés szigorú ellenőrzését, legalább addig, amíg a minisztérium Brüsszeltől ebben a hónapban megkapja az uniós adószámmal rendelkező vállalatok között a tavalyi harmadik negyedévben lebonyolított export-import ügyletek adatait. Ennek alapján megítélhetjük, hogy mely vállalatokat kell a jövőben alaposan megvizsgálni - mondta.