Megduplázódott a közbeszerzések értéke

Vágólapra másolva!
A növekvő állami beruházások nyomán tavaly a közbeszerzések értéke megkétszereződött, és előzetes adatok szerint meghaladta az 1200 milliárd forintot - mondta Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Eljárási típusok szerint osztályozva a közbeszerzéseket, a nyílt eljárások értéke 898 milliárdot tett ki, a meghívásos eljárásoké 8,3 milliárdot, a tárgyalásos tenderek értéke 216 milliárd volt, s a májustól érvénybe lépett egyszerűsített eljárások összege meghaladta a 7 milliárdot.

Funkcionális csoportosítás szerint 2004-ben a közbeszerzések révén megvalósult építési beruházások értéke 648 milliárd forint volt, ebből az állami autópálya-építés önmagában 420 milliárd forintos tételt jelentett. A kommunális beruházások összege 63 milliárd forint volt, az egyéb építési beruházásokra 165 milliárdot költöttek.

A mikro-, kis-, és középvállalkozások 521,3 milliárd értékű közbeszerzési eljárást nyertek meg, ami az összérték 46 százaléka, ráadásul az általuk elnyert összeg csaknem 73 százalékkal nőtt egy év alatt - hangzott el a tájékoztatón.

Berényi Lajos szerint a közbeszerzések értéke 2005-ben várhatóan tovább nő, hiszen az Európai Unió strukturális és kohéziós alapjaiból felvehető összegek és a magyar társfinanszírozás egyaránt a közbeszerzések hatálya alá kerül. Hozzátette: a közbeszerzések értéke jelenleg a magyar GDP-ből 5-6 százalékot képvisel, ugyanakkor az EU régi tagországaiban ez az arány 10-20 százalék közötti.