Ajánlásokkal segít az EU leszorítani a költségvetési hiányt

Vágólapra másolva!
Ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Bizottság szerdán Magyarország számára az államháztartási hiány leszorítása érdekében. A Bizottság újabb elemzést ad közre a módosított konvergeniaprogramról, amelyet Magyarország decemberben küldött Brüsszelbe. Az ajánlásokban nem várható, hogy Magyarországot a többieknél jobban elmarasztalná az Európai Bizottság. Ugyanakkor továbblépnek a Magyarország ellen tavaly nyáron kezdeményezett túlzottdeficit-leszorító eljárásban.
Vágólapra másolva!
Brüsszel folytatja Magyarország ellen a deficiteljárást/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050118brusszel.html

Ajánlásokat fogalmaz meg szerdán az Európai Bizottság a magyar államháztartási deficit leszorításának érdekében, miközben újabb elemzést ad közre az euróövezeti csatlakozást célzó, módosított konvergenciaprogramról is. Draskovics Tibor pénzügyminiszter decemberben juttatta el a módosított programot Brüsszelbe, ennek számításai szerint idén az államháztartási deficit a GDP 3,8 százaléka lesz. A program szerint a maastrichti kritériumokat 2008-ra teljesíti Magyarország, így az euró 2010-re tervezett bevezetésének nincs akadálya.

A brüsszeli bizottság szerződéses feladata, hogy rendszeresen értékelje azon országok konvergenciaprogramját, amelyek még nem csatlakoztak a közös pénzt használó övezethez. Dánia, Észtország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében ezt február elején tette meg, most Magyarország mellett Nagy-Britannia, Ciprus, Litvánia, Lettország és Szlovénia programjának értékelésére kerül sor. Nem várható, hogy Magyarországot ezen elemzés a többi államtól megkülönböztetve elmarasztalja. - Láttam már rosszabb programokat is - mondta egy bizottsági illetékes kedden.

Továbblép viszont a bizottság a még tavaly nyáron kezdett túlzottdeficit-eljárásban Magyarország ellen, miután erre múlt hónapban az EU-tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa is felszólította. A testület - amely decemberben ismét megállapította a magas deficit fennállását - várhatóan ajánlásokat fogalmaz meg a hiány leszorítására, akárcsak a hasonló cipőben járó Görögország számára tette a múlt héten. Magyarország ellen az EU júliusban azért döntött a túlzott - a GDP 3 százalékát messze meghaladó - deficit miatti eljárás megindításáról, majd idén a folytatásáról, mert úgy ítélte meg, a hiány leszorítására tavaly hozott intézkedések nem bizonyultak kellően hatékonynak.