Keményebb kezű APEH-vezért akar a PM

Vágólapra másolva!
Személyes okokból és nem az áfa-visszatérítések miatt mondott le Király László György, az APEH elnöke - közölte Katona Tamás. A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint a leköszönő elnök nem menedzser típusú, hanem inkább tudós típusú vezető volt, de idejében észlelte ezt a problémát. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor kritikával illette az APEH vezetését, amiért az áfabevételekkel kapcsolatban nem lépett idejében.
Vágólapra másolva!

Szikora Jánost, az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóját jelöli az APEH elnöki posztjára Draskovics Tibor pénzügyminiszter, miután szerdán Király László György beadta lemondását - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára sajtótájékoztatón. Király László György addig marad hivatalban, amíg az új jelöltet kinevezése előtt az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága meg nem hallgatja.

Király László György tudós típusú vezető volt

Lemondott az APEH elnöke/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20050216lemondott.html

Az APEH vezetésétől nagyobb határozottságot vár a Pénzügyminisztérium - mondta Katona Tamás. Király László György nem olyan alkat, hogy határozott és kemény kezű vezető legyen, és ő érzékelte ez - mondta az államtitkár. Katona elmondása szerint nem az áfa-visszatérítések miatt mondott le az APEH-elnök. Ugyanis Király László György érzékelte, hogy a mentalitása nem olyan jellegű, amilyenre a Pénzügyminisztérium szerint szükség van. "Nem menedzser típusú, hanem inkább tudós típusú vezető volt" - mondta az államtitkár.

Katona elmondása szerint a lemondás nem történt váratlanul, már egy ideje egyeztetett erről Draskovics Tibor és Király László György, de a pénzügyi tárca nem érzékeltette az APEH elnökével, hogy le kellene mondania, "ő annál intelligensebb, ő ezt érezte magától" - mondta.

Januárban már érződött a határozottság hatása

Draskovics: Szigorúan ellenőrzik az áfa-visszautalásokat/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20050113draskovics.html

Az áfabevételek tavaly nem teljesültek, és nem csak a Pénzügyminisztérium, de az MNB prognózisa is magasabb volt annál, mint ami végül befolyt ebből az adónemből, mondta az államtitkár. A szaktárca szerint az APEH vezetésének ezt észre kellett volna vennie, de az adóhivatal nem lépett idejében. Az államtitkár közölte, hogy januárban a vártnál 25 milliárd forintnál több áfabevételt regisztrált a költségvetés, és ilyen hatékonyságot várnak el az adóhivataltól a továbbiakban.

Szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak az adózók

Egyelőre nem tisztázott, hogy a jövőbeli célzottabb, határozottabb ellenőrzések milyen területekre és hogyan terjednek ki, az azonban biztos, hogy az elkövetkező időszakban az áfabevallásokat szigorúbban fogják ellenőrizni. Katona Tamás szerint ezen kívül a járulékbefizetések területén vannak gondok, amiket meg kell oldani.