Váratlanul alacsony volt az infláció

Vágólapra másolva!
Januárban az infláció havi összevetésben 0,7, éves összehasonlításban 4,1 százalékos volt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A jegybank közleményben üdvözölte a vártnál jobb adatot, aminek nyomán elemzők biztosak a kamatcsökkentésben.
Vágólapra másolva!

Januárban a maginfláció 3,8 százalékos volt éves szinten, míg az adóváltozások hatását kiszűrő index 3,1 százalékos volt - közölte a KSH. A hivatal adatai szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagossal egyező mértékben, 0,7 százalékkal emelkedtek, míg a szolgáltatások az átlag feletti mértékben, 2 százalékkal drágultak elsősorban a helyi tömegközlekedés 10 és a tv-előfizetésé 6,6 százalékos áremelekdése miatt. Az egyéb cikkek, üzemanyagok ára átlagos mértékben emelkedett, míg a gyógyszerek 6,7 százalékkal drágultak.

A jegybank - szokatlan módon - közlemányben üdvözölte az alacsony inflációt. A Magyar Nemzeti Bank a több éve követett következetes monetáris politika legfőbb eredményének tekinti, hogy Magyarországon az infláció csökkenésével végre belátható közelségbe került az árstabilitás elérése és az euró bevezetés inflációs követelményének teljesítése - olvasható a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent közleményben. Különösen fontos, hogy sikerült lehűteni az elmúlt év adóemelései kapcsán megemelkedett inflációs várakozásokat - áll a dokumentumban.

A Portfolio által megkérdezett elemzők 4,5 százalékos éves januári árszínvonal-emelkedésre számítottak, és még ennél az értéknél is biztosra vették a jegybanki alapkamat hétfői csökkentését.

A vártnál alacsonyabb az infláció/uzletinegyed/makro/20041214avartnal.html