Kamatvágások sorozata jöhet

Vágólapra másolva!
A következő hónapokban összesen 150 bázisponttal csökkenhet a jegybanki alapkamat a Reuters által megkérdezett szakértők szerint. A Monetáris Tanács hétfői ülésétől - melyen a testület új tagjai biztosan nem vesznek részt - 50 bázispontos kamatvágást várnak a szakértők.
Vágólapra másolva!

Az infláció vártnál gyorsabb mérséklődése és a forint erősödése nyomán hétfőn és márciusban is fél százalékponttal csökkenti az alapkamatot a jegybank Monetáris Tanácsa; ezt követően újabb, de már csak 25 bázispontos kamatvágás következhet - derül ki a Reuters februári elemzői felméréséből.

Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű tőke áramlott Közép-Európa és más emelkedő piacok tőzsdéire és állampapírjaiba, jelentősen erősítve a fizetőeszközöket - közölték az elemzők, akik szerint a forint a következő napokban tovább erősödhet a lebegtetési sáv 240 forint/eurós széle felé, de a szakértők szerint ezúttal nincs szó a 2003 januárihoz hasonló spekulatív támadásról - idézi a hírügynökség felmérését az MTI.

Szerdáig nem bővül a Monetáris Tanács

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdáig külföldön tartózkodik, így addig biztosan nem nevezi ki a Monetáris Tanács négy új, Gyurcsány Ferenc által jelölt tagját - közölte a köztársasági elnök sajtóirodája az [origo]-val. Hétfőn így a jegybank legfőbb döntéshozó testülete még az új tagok nélkül tanácskozik és dönt az alapkamatról.

MTI/[origo]