Megtört az ipari termelés dinamikájának lendülete

Vágólapra másolva!
Januárban az ipari termelés szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,8 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest -munkanaphatástól megtisztítva - 3,1 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján, az előzetes számok alapján.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés tavaly decemberben 3,5 százalékkal emelkedett, míg munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal csökkent a 2003 decemberihez viszonyítva, közölte a KHS. Tavaly egész évben a termelés 8,3 százalékkal volt magasabb a 2003. évinél.

Egy évvel korábban, 2003 januárjában az ipari termelés szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest - munkanaphatástól megtisztítva - 9,9 százalékkal emelkedett.

Az ipari kibocsátás növekedési dinamikájának megtörése már a múlt év végén érezhető volt, írta a Portfolio.hu. A decemberi kedvezőtlen indexben a KSH szerint is komoly szerepet játszott néhány elszámolási sajátosság (a kibocsátást adott cégek melyik hónapra számolták el), ugyanakkor januárban érdemi korrekció a szerény növekedésből indokolhatóan nem mutatkozott. A januári növekedési indexeknél természetesen tekintettel kell lenni a tavalyi magas bázisra is.

A növekedési ütem mérséklődése elsősorban az exportdinamika lefelé fordulásához kapcsolódik. A főbb exportpiacoknak számító Németország és más fejlett uniós államok többsége növekedési problémákkal küzd, mely a magyar ipar bővülési lehetőségeit is korlátozza.