Készülni kell az online banki csalásokra a PSZÁF szerint

Vágólapra másolva!
Az internetes banki csalások fokozott terjedésére kell felkészülni a PSZÁF szerint. Jelenleg mintegy 400 ezer ügyfél használ internetes banki szolgáltatást. A PSZÁF tájékoztatója szerint néhány egyszerű óvintézkedéssel meggátolható az online csalások többsége.
Vágólapra másolva!

Az internet útján igénybe vehető banki szolgáltatások várható gyors terjedésével fel kell készülni az internetes csalások szaporodására - figyelmeztet a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF). A felügyelet szerint az online csalások terjedése fokozott felelősséget ró a szolgáltatást nyújtó bankokra és az ügyfelekre is.

A legjellemzőbb forma az "adathalászat", amikor telefonhívással vagy e-mail-küldéssel a csalók megpróbálják rábírni a gyanútlan számlatulajdonost arra, hogy adja meg jelszavát, áruljon el bizalmas adatokat vagy töltsön le számítógépére bankinak látszó alkalmazást az elektromos üzenetben kapott link segítségével.

A PSZÁF közleménye szerint növeli a biztonságot a tűzfal és vírusirtó használat. Mivel a bankok nem szoktak emailben bizalémas adatokat kérni az ügyféltől, egy ilyen elektromos küldeményt eleve gyanúval kell kezelni. Emellett a felügyelet javasolja, hogy a banki internetes alkalmazásokat az ügyfelek mindig keresőből, és ne a kapott emailből nyissák meg.

A PSZÁF nem felügyeli és nem vizsgálja az internet működését, annak biztonságáért nem felelős - szögezi le a közlemény -, az internetes csalások bűncselekmények, azok felderítése a nyomozó hatóság feladata. A PSZÁF-hez eddig igen kis számban érkeztek interntes csalásokkal kapcsolatos ügyfélpanaszok, de mivel jelenleg már több, mint 400 ezer elektronikus banki hozzáféréssel rendelkező ügyfelet tartanak nyilván a bankok, a csalások gyors terjedésére kell felkészülni.